Jedini problem pri pravljenju ove torte je kako pronaći dovoljno svježeg skorupa. Umjesto skorupa, ja sam stavila vrhnje za šlag po receptu kojeg sam dobila u jednom hotelu u Dubrovniku.
- 10 žumanjaka
- 250-300 g šećera
- 300 g maslaca
- 350-400 g badema (oguljeni, poprženi, sitno mljeveni)
- 1 vanilin šećer
- ribana limunova korica
- 750 ml skorupa ili
- vrhnja za šlag (Dukat plavi)
- petit beurre keksi
- malo mlijeka
- malo ruma
Priprema
Bademe blanširati, oguliti, svijetlo popeći i sitno samljeti. Odmah malo odvojiti za posuti tortu po vrhu.
Pjenasto istući žumanjke sa pola količine šećera i vanilin šećerom.
Posebno umutiti maslac sa ostatkom šećera dok ne pobijeli.
Vrhnje istući u šlag.
Spojiti žumanjke sa maslacem i kad se dobije glatka smjesa dodati ribanu limunovu koricu, mljevene bademe i tučeno vrhnje.
Mlijeko pomiješati sa malo ruma. Kekse malo namočiti pa slagati u kalup promjera 30 cm obložen prozirnom folijom. (Može se samo obruč kalupa obložen folijom staviti na tanjur, pa slagati tortu).
Premazati trećinom kreme.
Ukupno tri reda keksa i kreme. Malo kreme ostaviti za bočne strane torte.
Ostaviti u hladnjak da se krema stisne, skinuti obruč, premazati bočne strane torte i posuti sa mljevenim bademima po vrhu i okolo.
Napomena:
-Umjesto skorupa, ja sam koristila vrhnje za šlag.
-Oni koji se plaše sirovih jaja, mogu žumanjke sa šećerom tući na pari i kad se zgusnu, maknuti sa vatre. Dodati vanilin šećer, ohladiti i u hladno umiješati tučeni maslac, dobro izmiksati, pa dodati limunovu koricu i tučeno vrhnje.