Sastojci
za prhko tijesto:- 500 g brašna
- 5 velikih žlica masti (ili 25 dkg putra)
- 1 jaje
- 10 dkg vanilin šećera (mljeveni šećer aromatiziran štapićom/sjemenkama vanilije) - može i obični ili smeđi šećer
- 150 ml milerama (ili po potrebi - da se oblikuje tijesto)
- 1/2 praška za pecivo
fila od maka:
- 2 i 1/2 dcl mljevenog maka
- 5 dkg vanilin šećera
- 2 dcl toplog mlijeka
- 5 velikih žlica grisa
fila od jabuka:
- 15 manjih jabuka
- limunov sok (nije nužno)
- cca. 5 dkg šećera - ovisno o slatkoći jabuka - moje su bile jako zrele
- 1 puna žličica kardamoma
Priprema
U prosijano brašno pomiješano sa pecilnim praškom i šećerom dodati mast, jaje i mileram i umijesiti prhko tijesto. Mileram stavljate odokativno više - ovisno o tome koliko tijestu treba da se lijepo sjedini u cjelinu i da se ne mrvi i ne puca. Svi sastojci nek budu hladni. Dok se priprema fil, tijesto nek bude na hladnom ili u frižideru.
Ugrijati mlijeko i pofuriti mak sa šećerom, pomiješati i dodati gris i miješati da smjesa bude gusta. Pustiti ju da se hladi u posudici. U mak se inače može dodati i malo putra, no ovdje nema potrebe jer gore na filu od maka idu sočne jabuke i nikakva masnoća dodatna nije potrebna.
Jabuke oguliti, naribati, posuti šećerom i pomiješati i ostaviti ih da puste sok. Može se u njih dodati i sok limuna. Nakon toga ih ocijediti dobro rukama te umiješati kardamom.
Tijesto podijeliti na 2 dijela. Jedan manji i veći ili pola-pola... prvi dio razvaljati na papiru za pečenje da se lakše prebaci na tepsiju kasnije.
*Ova mjera je za crnu tepsiju originalnu (kvadratnu) od pećnice, s time da je moja malo manja, tj.uža.*
Na tijesto premazati filu od maka da bude ravnomjerna, lijepo rasporediti jabuke, pokriti drugim dijelom tijesta.
Pitu peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 180-190, ovisno o jačini pećnice, cca. 45 min. Ja ju još ostavim 10 min u ugašenoj pećnici poslije.
*Mogu se formirati na pokrovu mreža ili samo trakice ili kako kome odgovara, no meni kod ovakve klasike ovo super stoji :) (volim kad su jabuke pokrivene)