pita od maka i jabuka

Objavljeno  16:07:00  |  u  Ostali deserti



Sastojci
za prhko tijesto:

  • 500 g brašna
  • 5 velikih žlica masti (ili 25 dkg putra)
  • 1 jaje
  • 10 dkg vanilin šećera (mljeveni šećer aromatiziran štapićom/sjemenkama vanilije) - može i obični ili smeđi šećer
  • 150 ml milerama (ili po potrebi - da se oblikuje tijesto)
  • 1/2 praška za pecivo

fila od maka:

  • 2 i 1/2 dcl mljevenog maka
  • 5 dkg vanilin šećera
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • 5 velikih žlica grisa

fila od jabuka:

  • 15 manjih jabuka
  • limunov sok (nije nužno)
  • cca. 5 dkg šećera - ovisno o slatkoći jabuka - moje su bile jako zrele
  • 1 puna žličica kardamoma

Priprema

U prosijano brašno pomiješano sa pecilnim praškom i šećerom dodati mast, jaje i mileram i umijesiti prhko tijesto. Mileram stavljate odokativno više - ovisno o tome koliko tijestu treba da se lijepo sjedini u cjelinu i da se ne mrvi i ne puca. Svi sastojci nek budu hladni. Dok se priprema fil, tijesto nek bude na hladnom ili u frižideru. 

Ugrijati mlijeko i pofuriti mak sa šećerom, pomiješati i dodati gris i miješati da smjesa bude gusta. Pustiti ju da se hladi u posudici. U mak se inače može dodati i malo putra, no ovdje nema potrebe jer gore na filu od maka idu sočne jabuke i nikakva masnoća dodatna nije potrebna. 

Jabuke oguliti, naribati, posuti šećerom i pomiješati i ostaviti ih da puste sok. Može se u njih dodati i sok limuna. Nakon toga ih ocijediti dobro rukama te umiješati kardamom. 

Tijesto podijeliti na 2 dijela. Jedan manji i veći ili pola-pola... prvi dio razvaljati na papiru za pečenje da se lakše prebaci na tepsiju kasnije. 
*Ova mjera je za crnu tepsiju originalnu (kvadratnu) od pećnice, s time da je moja malo manja, tj.uža.*

Na tijesto premazati filu od maka da bude ravnomjerna, lijepo rasporediti jabuke, pokriti drugim dijelom tijesta. 
Pitu peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 180-190, ovisno o jačini pećnice, cca. 45 min. Ja ju još ostavim 10 min u ugašenoj pećnici poslije. 
*Mogu se formirati na pokrovu mreža ili samo trakice ili kako kome odgovara, no meni kod ovakve klasike ovo super stoji :) (volim kad su jabuke pokrivene)

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top