pita od maka i jabuka

Objavljeno  16:07:00  |  u  Ostali deserti



Sastojci
za prhko tijesto:

  • 500 g brašna
  • 5 velikih žlica masti (ili 25 dkg putra)
  • 1 jaje
  • 10 dkg vanilin šećera (mljeveni šećer aromatiziran štapićom/sjemenkama vanilije) - može i obični ili smeđi šećer
  • 150 ml milerama (ili po potrebi - da se oblikuje tijesto)
  • 1/2 praška za pecivo

fila od maka:

  • 2 i 1/2 dcl mljevenog maka
  • 5 dkg vanilin šećera
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • 5 velikih žlica grisa

fila od jabuka:

  • 15 manjih jabuka
  • limunov sok (nije nužno)
  • cca. 5 dkg šećera - ovisno o slatkoći jabuka - moje su bile jako zrele
  • 1 puna žličica kardamoma

Priprema

U prosijano brašno pomiješano sa pecilnim praškom i šećerom dodati mast, jaje i mileram i umijesiti prhko tijesto. Mileram stavljate odokativno više - ovisno o tome koliko tijestu treba da se lijepo sjedini u cjelinu i da se ne mrvi i ne puca. Svi sastojci nek budu hladni. Dok se priprema fil, tijesto nek bude na hladnom ili u frižideru. 

Ugrijati mlijeko i pofuriti mak sa šećerom, pomiješati i dodati gris i miješati da smjesa bude gusta. Pustiti ju da se hladi u posudici. U mak se inače može dodati i malo putra, no ovdje nema potrebe jer gore na filu od maka idu sočne jabuke i nikakva masnoća dodatna nije potrebna. 

Jabuke oguliti, naribati, posuti šećerom i pomiješati i ostaviti ih da puste sok. Može se u njih dodati i sok limuna. Nakon toga ih ocijediti dobro rukama te umiješati kardamom. 

Tijesto podijeliti na 2 dijela. Jedan manji i veći ili pola-pola... prvi dio razvaljati na papiru za pečenje da se lakše prebaci na tepsiju kasnije. 
*Ova mjera je za crnu tepsiju originalnu (kvadratnu) od pećnice, s time da je moja malo manja, tj.uža.*

Na tijesto premazati filu od maka da bude ravnomjerna, lijepo rasporediti jabuke, pokriti drugim dijelom tijesta. 
Pitu peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 180-190, ovisno o jačini pećnice, cca. 45 min. Ja ju još ostavim 10 min u ugašenoj pećnici poslije. 
*Mogu se formirati na pokrovu mreža ili samo trakice ili kako kome odgovara, no meni kod ovakve klasike ovo super stoji :) (volim kad su jabuke pokrivene)

Like i podijelite recept

Related Posts

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.