Ledene helf kocke

Objavljeno  08:48:00  |  u  Torte





Sastojci za 6 osoba:

5 jaja
5 kasika secera
5 kasika brasna
3 kasike tamnog kakaa u prahu
1 prasak za pecivo
prstohvat soli
Sirup:
250 g secera
250 ml vode
1 paketic helf bombona (40g)
Krem:
1 L mlijeka
150 g gustina
250 g secera
3 vanilin šećera bourbon Dolcela
1 margarin/maslac (250g)
1 paketic helf bombona (40g)
2 kašike ekstrakta mente
Ganache glazura:
200 g tamne cokolade za kuhanje
200 ml slatke pavlake



Priprema:

1.
Umutiti bjelanjke sa mrvicom soli u cvrst snijeg. Dodavati secer stalno muteci.
Dodati jedno po jedno žumance u snijeg od bjelanjaka i dalje muteći konstantno a zatim dodati brašno, kakao, prašak za pecivo kuhacom.
Sipati u pleh 20x33cm prethodno podmazan uljem i posut brašnom.
Koru peći 20 min. na 180C a zatim je ostaviti da se ohladi.
Koru ne vaditi iz pleha u kome se pekla.
2.
Skuhati sirup od vode, secera i pepermint bombona.
Kuhati 3-4 minuta na tihoj vatri od trenutka kada provri, tek toliko da se bomboncici rastope.
Vreo sirup preliti preko hladne kore.
Koru izbockati viljuskom da bolje upije sirup, te ostaviti da malo odstoji prije filovanja.
3.
Gustin razmutiti sa 150ml mlijeka, a u preostalo mlijeko staviti pepermint bombone, šećer i vanilin šećer..
Staviti da zakuha, pa kada provri i kada se sve bombone rastope, u mlijeko dodati razmućen gustin i miješati konstantno dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Mikserom umutiti margarin i dodati ohlađen fil pa dodati ekstrakt od mentola i sve zajedno dobro sjediniti. Rasporediti preko kore i poravnati
Ostaviti u frizider dok pripremate ganache.
4.
Na tihoj vatri rastopiti cokoladu, dodati slatku pavlaku i mijesatine da zakuha, vec tek toliko da se cokolada skroz otopi i masa fino izjednaci.Skloniti sa vatre, kratko rashladiti, ali jos toplo preliti preko kolaca. Ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi, a onda vratiti u frizider da se dooobrooo rashladi, najbolje preko noci.
5.
Dobro rashladjen kolac sjeci na vece kocke i sluziti.
Uzivajte!

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top