Sastojci za 8 osoba:
Testo:
250 g belog brašna
125 g maslaca (putera)
1 kašika (žlica) ulja
60 ml vode
1 kašičica (žličica) šećera
1/3 kašičice (žličice) soli
Fil:
1 kg jabuka
4 kašike (žlice) šećera
1 kašika (žlica) ulja
3 kašike (žlice) prezli
1 kesica vanil šećera
1/2 kašičice (žličice) cimeta
Po želji:
sladoled od vanile (vanilije)
Priprema:
Testo:
1.
Narežite ohlađeni maslac (ja sam svoj držala u zamrzivaču sat vremena) na kockice. Pomešajte brašno, ulje, so, šećer i kockice maslaca i prstima mešajte dok ne dobijete mrvičasto testo.
2.
U testo polako dodajte hladnu vodu. Zamesite prstima u par poteza (što kraće mesite to bolje).
3.
Umotajte testo u providnu foliju, ali nemojte ga oblikovati u loptu, nego u kvadar (lakše je takvo testo kasnije razvući oklagijom). Ostavite 1 h u frižider ili 20 min u zamrzivač.
4.
Nakon hlađenja testo je spremno za razvlačenje.
Najpre podelite testo na 2 dela (s tim da jedan deo bude malo veći) . Posipajte radnu površinu brašnom, i oklagijom razvucite testo. Kada je testo dovoljno da prekrije dno pleha, ali i da istovremeno viri sa strane, pomoću oklagije ga prenesite preko nauljenog pleha. Lepo utapkajte testo i pomoću tupe strane noža odstranite višak testa. Izbockajte viljuškom i stavite u zamrzivač na 10 min. Drugi deo testa vratite u frižider.
Fil:
1.
Dok se baza pite hladi u zamrzivaču, pripremite fil.
Pomešajte 1kg (mereno neoljušteno) naseckanih jabuka, ulje, šećer, cimet, vanil šećer i 1 kašiku (žlicu) prezli.
Voila, fil je gotov!
Finalni postupak pred pečenje:
1.
Izvadite pleh iz zamrzivača. Preko testa pospite 1 kašiku (žlicu) prezli. Isipajte fil od jabuka. Nabacajte malo maslaca i pospite još jednom kašikom (žlicom) prezli.
2.
Drugi deo testa razvucite oklagijom. Možete ga izrezati na trakice, no ja sam odlučila da ga ostavim u celom komadu. Prekrijte pitu ovim testom, i ukoliko ste se kao ja odlučili na ceo komad, tupom stranom noža odstranite višak testa. Napravite par proreza da bi para mogla da izlazi.
3.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 55 minuta.
Posluživanje:
Postoje dve opcije.
Pitu možete jesti i vruću, dok joj je fil i dalje tečan, uz kuglu sladoleda koja će se fino otopiti i ohladiti pitu.
A možete i sačekati da se pita skroz ohladi i poslužiti je bez ičega, ili ako su vam gosti baš dragi, uz malo slatke pavlake (vrhnja).
Početna Stranica
» Američka pita od jabuka
Američka pita od jabuka
Objavljeno 05:06:00 |  u Ostali deserti
Like i podijelite recept
About Naveed Iqbal
Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
