Sastojci:
Za koru potrebno je:
5 komada zumanceta
5 supene kasike secera
150 ml ulja
150 ml mlakog mlijeka
1 pakovanje praska za pecivo
1 pakovanje vanilin secera
3 supene kasike mlevenih oraha
5 supene kasike brasna
Za fil potrebno je:
250 gr maslaca
200 gr dzema od sipuraka ( ili bilo koji dzem)
Za smant potrebno je:
5 komada bjelanca
100 ml vode
8 supene kasike secera
1 pakovanje bjelog slaga
150 ml mlijeka
Priprema:
Izrada kore:
U dublju posudu staviti zumance, dodati secer i vanilin secer i mutiti dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Dodati brasno u koje ste unapred pomesali mlevene orahe i prasak za pecivo. Pomjesati kasikom da se smjesa izjednaci.
Dodati mlako mlijeko i ulje i ponovo pomjesati kasikom. Kad se smjesa izjednaci izruciti u unapred maslacem namazan i pobrasnjen pleh dimenzije 30×45.
Peci dok ne porumeni u unapred zagrejanu pecnicu na temperaturi od 200 *C. Povremeno smanjiti toplotu. Koru ne vaditi iz pleha.
Izrada fila:
Pomesati maslac omeksan na sobnoj temperaturi i dzem i sve zajedno izmiksati da se krema izjednaci.
Kremu izruciti na ohladjenu koru. Poravnjati.
Izrada smanta:
Bjelance mutiti bez secera sve dok ne dobijete gustu pjenu.
U madjuvremenu od secera i vode skuhati agdu.
Kada je pjena gotova nastaviti mutiti i postepeno pjeni dodati vrucu agdu.
Pomjesati i ostaviti da se ohladi za kratko
Smantu dodati napravljenu bjelu slag pjenu i nastaviti miksanjem jos malo.
Smjesu izruciti na fil. Poravnjati.
Posluživanje
Kolac iseci na kocke, ukrasiti dzemom ili posuti mlevenim orasima. Posluziti dobro ohladjen desert.

About
