“Krem kocke”

Objavljeno  16:33:00  |  u  Kolači



Sastojci:

Za koru potrebno je:
5 komada zumanceta
5 supene kasike secera
150 ml ulja
150 ml mlakog mlijeka
1 pakovanje praska za pecivo
1 pakovanje vanilin secera
3 supene kasike mlevenih oraha
5 supene kasike brasna

Za fil potrebno je:
250 gr maslaca
200 gr dzema od sipuraka ( ili bilo koji dzem)

Za smant potrebno je:
5 komada bjelanca
100 ml vode
8 supene kasike secera
1 pakovanje bjelog slaga
150 ml mlijeka



Priprema:

Izrada kore:
U dublju posudu staviti zumance, dodati secer i vanilin secer i mutiti dok ne dobijete pjenastu smjesu.

Dodati brasno u koje ste unapred pomesali mlevene orahe i prasak za pecivo. Pomjesati kasikom da se smjesa izjednaci.

Dodati mlako mlijeko i ulje i ponovo pomjesati kasikom. Kad se smjesa izjednaci izruciti u unapred maslacem namazan i pobrasnjen pleh dimenzije 30×45.

Peci dok ne porumeni u unapred zagrejanu pecnicu na temperaturi od 200 *C. Povremeno smanjiti toplotu. Koru ne vaditi iz pleha.

Izrada fila:
Pomesati maslac omeksan na sobnoj temperaturi i dzem i sve zajedno izmiksati da se krema izjednaci.

Kremu izruciti na ohladjenu koru. Poravnjati.

Izrada smanta:
Bjelance mutiti bez secera sve dok ne dobijete gustu pjenu.

U madjuvremenu od secera i vode skuhati agdu.

Kada je pjena gotova nastaviti mutiti i postepeno pjeni dodati vrucu agdu.

Pomjesati i ostaviti da se ohladi za kratko

Smantu dodati napravljenu bjelu slag pjenu i nastaviti miksanjem jos malo.

Smjesu izruciti na fil. Poravnjati.

Posluživanje
Kolac iseci na kocke, ukrasiti dzemom ili posuti mlevenim orasima. Posluziti dobro ohladjen desert.

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top