Hladna Torta

Objavljeno  15:04:00  |  u  Torte

Osvježenje :) Ako volite snickers čokoladice onda je ova torta pravi izbor...



Sastojci
  • 4 jaja
  • 500ml slatkog vrhnja
  • 200g neslanog kikirikija
  • 60g šećera
  • 100g čokolade za kuhanje
  • 100ml slatkog vrhnja
  • mliječne karamele
  • 50g čokolade

Priprema

Kikiriki staviti u tavu bez ulja i malo ga popržiti, uz miješanje, ali paziti da ne izgori. Zatim uzeti malo kikirikija staviti u sjeckalicu i krupno isjeckati, a ostali kikiriki samljeti sitnije. Sve zajedno pomiješati.

Odvojiti žumance od bjelanca. Žumance staviti u zdjelu na paru 3-4 minute uz stalno miješanje ali voda ne smije kuhati, jer će vam se jaja u protivnom samo skuhati i postati čvrsta

Bjelance sa šećerom mutiti u čvrst snijeg. Slatko vrhnje umutiti. Zatim u veliku zdjelu dodavati svake smijese po malo ( slatko vrhnje, bjelance i žumance) i lagano mutiti (mikser staviti na najmanje obrtaja).Tako sve dok ne potrošite sastojke. Smjesu ostaviti u frižider 10 minuta.

Slatko vrhnje zagrijati i preliti preko čokolade, miješati dok se na istopi.

Kalup veličine 26 cm dno obložiti papirom za peći i posuti sa kikirikijem da prekrije dno, zatim staviti 4 -5 velikih kašika smijese, poravnati i kašikom šarati po smijesi sa ganachom, posuti kikiriki. Tako i naredna dva sloja. Zadnji sloj posuti sa malo kikirikija i tortu staviti u zamrzivač preko noći.

Tortu izvaditi iz kalupa, staviti na tanjir za tortu i ukrasiti istopljenom čokoladom i po želji istopljenim mliječni karamelama. Karamele je dovoljno preliti sa malo slatkog vrhnja i istopiti na pari ili u mikrovalnoj.


Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top