Osvježenje :) Ako volite snickers čokoladice onda je ova torta pravi izbor...
Sastojci
- 4 jaja
- 500ml slatkog vrhnja
- 200g neslanog kikirikija
- 60g šećera
- 100g čokolade za kuhanje
- 100ml slatkog vrhnja
- mliječne karamele
- 50g čokolade
Priprema
Kikiriki staviti u tavu bez ulja i malo ga popržiti, uz miješanje, ali paziti da ne izgori. Zatim uzeti malo kikirikija staviti u sjeckalicu i krupno isjeckati, a ostali kikiriki samljeti sitnije. Sve zajedno pomiješati.
Odvojiti žumance od bjelanca. Žumance staviti u zdjelu na paru 3-4 minute uz stalno miješanje ali voda ne smije kuhati, jer će vam se jaja u protivnom samo skuhati i postati čvrsta
Bjelance sa šećerom mutiti u čvrst snijeg. Slatko vrhnje umutiti. Zatim u veliku zdjelu dodavati svake smijese po malo ( slatko vrhnje, bjelance i žumance) i lagano mutiti (mikser staviti na najmanje obrtaja).Tako sve dok ne potrošite sastojke. Smjesu ostaviti u frižider 10 minuta.
Slatko vrhnje zagrijati i preliti preko čokolade, miješati dok se na istopi.
Kalup veličine 26 cm dno obložiti papirom za peći i posuti sa kikirikijem da prekrije dno, zatim staviti 4 -5 velikih kašika smijese, poravnati i kašikom šarati po smijesi sa ganachom, posuti kikiriki. Tako i naredna dva sloja. Zadnji sloj posuti sa malo kikirikija i tortu staviti u zamrzivač preko noći.
Tortu izvaditi iz kalupa, staviti na tanjir za tortu i ukrasiti istopljenom čokoladom i po želji istopljenim mliječni karamelama. Karamele je dovoljno preliti sa malo slatkog vrhnja i istopiti na pari ili u mikrovalnoj.