Maslačak - besplatna ljekovita hrana iz vašeg dvorišta

Objavljeno  16:06:00  |  u  Zdravlje




Mnogi od nas kao djeca otpuhivali su sjemenje ovog cvijeta na sve četiri strane svijeta. 

Popularnom maslačku latinski je naziv Taraxacum officinale, a potječe iz Europe i sjeverne Azije.

Tijekom stoljeća nadjenuta su mu mnoga imena; gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata i drugo.

Ljekovitost maslačka

Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu.

Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.

Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol.

Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi.

Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Čaj od korijena maslačka


Korijen maslačka moćan je lijek za jetru i želudac.
Šest šalica čaja od korijena maslačka dnevno navodno mogu izliječiti hepatitis u roku od dva tjedna.

Fitoterapija s ovim čajem liječi svakovrsne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog tlaka i manjka apetita.

Stabljike i cvjetovi

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac.

Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlijekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu.

Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi.

Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

Maslačak u kulinarstvu

Maslačak je lako dostupna i ukusna samonikla biljka koju uvijek možete brati i jesti tijekom njene sezone.

Možete ga koristiti poput špinata - dodati u salatu, umak, tijesto, rižu, juhu. Možete od njega napraviti zeleni kašasti sok.

Cvjetove maslačka možete pohati ili dodavati salatama, dok neotvorene pupoljke konzervirati poput kapara.

Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proljeće, kad još nema gorkog soka.

Cvjetovi se beru za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kad su svi cvjetovi otvoreni.

Recepti od maslačka



Kava od korijenja maslačka
Iskopajte korijenje u proljeće, operite ga, razrežite i ispržite u pećnici. Sameljite ga u mlincu za kavu. Pripremajte ga samostalno poput kave ili kao dodatak jutarnjoj kavi.

Čaj od korijenja i lišća maslačka

Stavite šaku svježeg korijena i/ili lišća maslačka na litru vruće vode. Procijedite nakon deset minuta.

Pijte 3 šalice dnevno.

Zeleni kašasti sok od maslačka

Sastojci:

    1 banana
    300 ml vode
    100 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
    100 g listova maslačka
    1 žlica smeđeg šećera ili javorovog sirupa (opcionalno)

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minute. Sok popijte odmah, malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.


Kremasti umak od maslačka


Sastojci:

    1 kg listova i stabljika maslačka
    malo maslinova ulja
    2 mlada luka
    1 manja slatka crvena paprika
    3 češnja češnjaka
    400 ml vrhnja
    sol, papar
    malo muškatnog oraščića

Priprema:

Sitno nasjeckajte povrće, a maslačkovo lišće na tanke trakice. Na srednjoj temperaturi u većoj tavi malo popirjajte mladi luk, češnjak i papriku, pa dodajte stabljike maslačka i pirjajte još par minuta.

Dodajte listove, začinite i pirjajte dok sva tekućina ne ispari, pa dodajte vrhnje.

Kuhajte i miješajte dok se ne formira gusti umak, za što je potrebno oko pet minuta.


Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top