Prema istraživanju i ispitivanju od kojih bolesti žalfija pomaže dosada se ustanovilo da je to dobar lek protivu zaboravnosti, rasejanosti, kašlja, nervoze, drhtanja ruku i tako dalje.
Čaj od žalfije je dobro piti, ali je još bolje piti mleko u kome je skuvana presna ili suva žalfija. Ukoliko se pije sa mlekom treba piti svaki dan po tri čaše, a ako je kuvana sa vodom onda se pije manje. Ko ima uslova dobro je i kupati se u vodi u kojoj je kuvana žalfija.
ŽALFIJA se koristi kao lek uopšte kada su u pitanju bolesne desni, može se upotrebljavati i za ispiranje desni a lek za ispiranje desni pravi se ovako: Staviti žalfiju u vino, kuvati i kada se malo ohladi, da nije previše toplo može se upotrebljavati odmah za ispiranje desni. Napominjemo da je za ispiranje desni umesto vina bolje upotrebljavati vinsko sirće. A postupak za spravljanje je isti.
Ukoliko se neko noću znoji ima nervozu, i uopšte oceća se u nekom grozkičavom stanju treba da pije čaj od žalfije.
U KUHINJI Više se koristi u medicini nego u pripremanju hrane. Njome se začinjavaju riba i meso. Najbolje se slaže sa masnim pečenjima, marinadama, sosovima i nadevima. Ali, žalfiju treba koristiti oprezno: ako se imalo pretera, nadjača druge ukuse i mirise. Žalfijom se obično začinjavaju patka, džigerica i kobasice. U Dalmaciji njome začinjavaju dinstanu junetinu i ribu. Vrlo zanimljiva i dobra kombinacija mirisa i ukusa dobija se kada se nasečene pomorandže pomešaju s pavlakom i sve to začini mladim naseckanim listićima žalfije. Italijani izuzetno vole žalfiju i neka od svojih najpoznatijih jela začinjavaju njome: piccata, saltimbocca, osso bucco, pirinač i minestrone. Žalfijin med je veoma aromatičan, njime se zaslađuju čajevi i alkoholna pića.
About
