Sastojci za 8 osoba
Za koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
Preliv za koru:
- 1 dl vode
- 2 kašike šećera
Za premazivanje kore:
- 4-5 kašika džema od jagoda
Vanil krema:
- 6 žumanaca
- 220 gr šećera
- 30 gr vanil šećera
- 60 gr gustina
- 7,5 dl mleka
- 2 dl slatke pavlake
I još:
- 400 gr crvenog voća
- 1 manja kutija piškota (oko 110 gr)
- 1 dl mleka (za natapanje piškota)
- malo ruma (po želji)
- 3 dl slatke pavlake (za premazivanje torte)
- malo voća za ukrašavanje
- nekoliko listića nane
Priprema
Za ovu tortu prvo treba ispeći koru, dobro umutiti belanca sa šećerom, dodati brašno i peći 10 minuta, na 180 stepeni.
Koristila sam kalup za tortu prečnika 28 cm, i na dno sam stavila peki papir. Kada se kora ispeče i ohladi, odvojiti je od kalupa i papira i staviti na tacnu za služenje. Oko kore vratiti obruč kalupa, pa koru nakvasiti skuvanim i ohlađenim prelivom (voda i šećer). Kad kora upije preliv, premazati je sa nekoliko kašika kiselkastog džema (ja sam imala džem od jagoda, ali, može i od kajsija).
Vanil krema: Žumanca, šećer, vanilu i gustin dobro izmešati, pa dodati 1 dl mleka uzet od 7,5 dl predviđenih za vanil kremu, a ostatak staviti da provri. Kad provri, dodati žumanca i kuvati par minuta, dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi (najbolje je ovo brzo uraditi, da se ne stvori kora, hlađenjem šerpe u sudoperi punoj hladne vode).
Dok se vanil krema hladi, umutiti 2 dl slatke pavlake, pa je polako izmešati sa ohlađenom vanil kremom.
Polovinu kreme staviti na koru, pa na nju složiti piškote, koje treba na brzinu provući kroz mešavinu mleka i ruma, pazeći da se ne natope previše). Na piškote staviti crveno voće (koristila sam maline, jagode i aroniju iz zamrzivača). Na voće staviti drugu polovinu kreme, poravnati i ostaviti u frižider, da se lepo stegne i ohladi.
Sutradan, pred služenje, odvojiti obruč od torte (prethodno nožem odvojiti kremu od ivica), i celu je premazati umućenom slatkom pavlakom.
Ukrasiti je svežim voćem i listićima nane.

About
