Sastojci
Ispeci dvije kore:- 2 Jaja
- 10 kasika Secera
- 10 kasika Ulja
- 10 kasika Mlijeka
- 10 kasika Brasna
- 1 Prasak za pecivo
- 1,5 kasika Kakaa
- 1 staklenka Kompota od visanja
Fil:
- 8 dl Mlijeka
- 100 gr Secera
- 2 Pudinga od vanilije
- 2 kasike Gustina ( brasna )
- 3,5 dl Slatke pavlake
- 1 Zelatin
Za ukrasiti:
- 5 dl Slatke pavlake
Priprema
Kora:
Pjenasto umutit zumanjke, secer I ulje, zatim dodati mlijeko, izmjesati. Dodati brasno pomjesano sa praskom za pecivo. Na kraju lagano umijesati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dodati kakao.
Tepsiju obloziti papirom za pecenje. Istresti prvo tamni dio tijesta, pa zatim svijetli.
Visnje iz kompota dobro ocjediti, a sok ostaviti za natapanje kora.
Na tijesto poredati poliovinu visanja (drugu polovinu ostaviti za drugu koru), pa staviti da se pece na 180*C oko 30 minuta.
Na isti nacin napraviti jos jednu koru.
Fil:
U malo mlijeka izmjesati prasak za puding od vanilije i gustin (brasno). Ostatak mlijeka zajedno sa secerom staviti na vatru da zavri, pa skuhati puding. Gotov puding ostaviti da se ohladi uz povremeno mijesanje.
Slatka pavlaku umutiti u cvrst slag, a zelatin pripremiti prema upstvu sa pakovanja.
Umucenu slatka pavlaku polako dodati u dobro ohladjen puding, a zatim dodatI i pripremljen zelatin.
Redanje:
Na tacnu za posluzivanje staviti jednu koru, nakvasiti je sa malo soka od visanja iz kompota, nanijeti polovinu fila. Zatim staviti drugu koru, nakvasiti je sokom, pa drugu polovinu fila.
Gotovu tortu ostaviti malo u frizider da se stegna, pa je ukrasiti sa slagom od slatke pavlake.