Sastojci
KORA:
- 12 bjelanjaka
- 24 kasike secera
- sok od 1/2 limuna ili 2 kasike sirceta
- 12 zumanjaka
- 12 kasika secera
- 4 kasike brasna (mozete pomijesati 2 kasike brasna i 2 kasike gustina)
- 1/2 l mlijeka
- 1 margarin za kreme i kolace
- 200 gr.oraha mljevenih
- 1 vanilin secer
- 3 reda cokolade za kuhanje (cokolada od 100 gr.)
- slag krema za ukrasavanje
Priprema
Umutiti bjelanjke u svrst sam pa zatim dodati secer i nastaviti mutiti dok smjesa ne postane jako cvrsta i sjajna. Na kraju dodati sok od limuna ili sirce. Jos malo mutiti.
Umucene bjelanjke sipati u pleh za pecenje ( moze i okrugli pleh za torte a moze i u obicni pravougaonik pleh-da bude u obliku kolaca),smjesu fino poravnati. Koru peci ,tj.susiti na 150 c. oko 1h.
Zumanjke mutiti miksrom sa secerom i vanilin secerom da dobijete finu pjenastu smjesu , zatim dodati brasno ili kombinaciju brasna i gustina.
1/2 l mlijeka staviti da zakuha pa onda dodati smjesu od zumanjaka. Stalnim mijesanjem skuhati fil od zumanjaka. Kad smjesa postane gusta fil je gotov.
U ohladjen fil dodati mikserom izradjem margarin.
Sve dobro sastaviti.
Fil podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati orase sitno mljevene(ako ih ne volite poput mene mozete ih izostaviti) a u dr.dio fila dodati 3 reda otopljene cokolade(dakle 3 reda od cokolade od 100 gr. :)
Preko kore prvo staviti svijetli pa tamni fil. Na kraju tortu ukrasiti slagom.
Tortu dobro ohladiti prije konzumiranja :)

About
