Tradicionalni makedonski recept za sarsku pljeskavicu.
Sastojci
- 300 gr. mljevenog mesa
- 50 gr. brasna
- 1 veca glavica crni luk
- 2 zlicice sol
- pola slicice biber
- 3 zlice hladne vode
- 100 gr. kaskavala tipa edemer
- pola zicice cenf
- 1 zlicica majonez
- po potrebi ulje
Priprema
Ovo su sastojci za dve pljeskavice.
- Dan ranije ili nekolko saati pred da spremate ove pljeskavice,zaciniti meso.
- U zdelju stavite mljeveno meso.Dodajte vode i sol.Sve fino promesajte.Potom dodajte biber i brasno.Ponovo promesajte.Na kraju dodajte naribani luk.Sve fino rukom mesite.Morate dobro mesiti kao kad mesite hljeb,da bi se sve lepo povezalo.Pokrite prozirnom folijom,te ostavite u hladnjak.
- Drugi dan,nauljenim rukama,podelite meso na 4 loptice.Sa nauljenim rukama pocnite praviti pljeskavicu.Istanjite kolko mozete tanje.Pazeci da neprekinete,jer ce potom cureti tokom przenja.Napravite sve pljeskavice,potom filujte.Pljeskavice radi lakseg prenosenja,stavljajte hi na komad celofana.
- Sad na dve pljeskavice,stavite kocku kaskavalja (ja kockicu narezem na listice).Odozgo stavite senf i majonez.Sa drugom pljeskavisom preklopite onu prvu.Sad krajeve prstima priticnuti,te sa dlanovima oblikujte pljeskavicu.
- Sad sa nauljenim rukama laganim pokretima prelaziti preko povrsinu pljeskavice,kako bi je zagladiti,poravnjali i bolje zalepili za onu prvu.Uradite tako jos jednom.
- U tiganj u koji ce te prziti,nalijte ulja kolko da pokrijete dno.Kada se ulje zagreje,stavite prziti pljeskavice.Przite na niskoj vatri posto su debele i da se fino isprze.Przite dok dobiju finu bojicu sa svija strana.
- Dok su jos tople,posluzite sa vama omiljenim prilogom.
Pijatno!
Posluživanje
Poslzuite uz casu crvenog vina,odlicno je.

About
