Prhko tijesto i sočan fil od jabuka :)))))))
Sastojci
Za tijesto
- 150 g margarina
- 2 kom jaja
- 150g šećera
- 350 g brašna
- 1/2 praška zapecivo
- 1 limun rendana korica
za fil
- 7-8 kom jabuka
- 2-3 kašike šećera
- 1 kom vanilin šećer
- malo cimeta
- 1 kašika margarina ili ulja
- malo šećera u prahu
Priprema
Mikserom umutiti margarin, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi, dodati jaja i mutiti da se masa izjednači. Izmiješati brašno i prašak za pecivo i postepeno sipati u smjesu muteći neprekidno, isključiti mikser i nastaviti miješati rukama da se dobije glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na 2 dijela, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider da se pripremi fil.
Jabuke oguliti i narendati, staviti u šerpu sa malo ulja ili margarina, dodati šećer i vanilin šećer i dinstati da jabuke malo omekšaju.
Na pobrašnjenu površinu posuti malo brašna i istanjiti 1 dio tijesta u tepsiju oko 34 cm. Premazati malo ohlađen fil, istanjiti i drugi dio tijesta i uz pomoć oklagije staviti preko fila.
Peći na 180 C da blago porumeni, vruć posuti šećerom u prahu pomiješan sa malo vanilin šećera.

About
