
Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli – i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.
Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima – sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile. Ujedno od tih ulja potiče i miris poriluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.
OVO SU NEKE OD ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI:
- Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka.
- Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
- Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sustava i crijeva.
- Poriluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca
About
