Sastojci
Kora
- 330 g maslaca
- 8 kasika secera
- 2 vrecice vanila secera
- 2 zumanceta
- kora od jednog limuna
- 600 g brasna
- 1/2 male kasike soli
- 8 kasika ledene vode
Fil
- 6 jaja
- 15 kasika secera
- 1 vrecica vanila secera
- 200 g otopljene cokolade
- 2 male kasike ruma
- 250 g mljevenih ljesnika
I jos
- 6-7 kasika secera u prahu
Priprema
Dobro umutiti maslac sa secerom,vanilom i jajima.
Uz lagano miksanje dodati koru od limuna brasno i sol.Polako dodavati vodu i zamijesiti glatko tijesto.Po potrebi dodati manje ili vise vode ovisno od vrste brasna***
Podijeliti tijesto na dva dijela ,umotati u plasticnu foliju i ostaviti u frizider sat-dva.( ja obicno izvazem tijesto i dobila sam 2 komada od po 600 g).
Ohladjeno tijesto izvaditi iz frizidera i razvuci prvi dio tijesta izmedju dvije folije na velicinu pleha 40x26 cm .
Dublju tepsiju velicine 40x26 premazati uljem i posuti brasnom.
Staviti razvucenu koru u tepsiju i izbosti viljuskom i staviti na stranu.
Za fil pjenasto umutiti jaja sa secerom i vanilom.Dodati otopljenu cokoladu,rum i ljesnjake i lagano pomijesati kasikom da se sjedini.
Istresti fil u tepsiju i preko fila staviti drugu koru.
Lagano pritisnuti rukama da se sjedini sa filom i izbockati koru viljuskom.
Peci u zagrijanoj pecnici na 180 stepeni 45-50 minuta ovisno od pecnice.
Gotov kolac ohladiti ,rezati na kocke zeljene velicine i obilato posuti secerom u prahu.

About
