Meringue torta

Objavljeno  15:33:00  |  u  Torte


Sastojci  za 8 osoba
  • meringue kore
  • 6 bijelanjaka
  • 140 g secera
  • 175 g secera u prahu
  • 1 kasika octa

Krema za premazivanje
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 160 g tamne cokolade izlomljene na kockice
  • 4 zlice smedjeg ruma

Dekoracija (ukrasavanje)
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 4 zlice secera u prahu
  • 1 zlica kakaa

Priprema

Uzmi 5 listova papira za pecenje i na svaki iscrtaj krug (20 cm). Polozi listove na pleh u kojem ces peci kore.

Izmuti bijelanjke u cvrst snijeg. Pomijesaj secer i secer u prahu i postepeno dodaji i istovremeno mijesaj bjelanjke, dodati i ocat i mjesaj dok ne dobijes cvrst snijeg.

Sipaj tuceni snijeg u vrcicu za ukrasavanje sa okruglim nastavkom.
Spricaj, tako sto ces poceti u sredini, pazljivo spiralu promjera 20 cm na iscrtanom krugu.

Peci kore na 130 stepeni 60 minuta u pecnici na vruci zrak, koju smo prethodno zagrijali. Kore ostaviti nakon pecenja jos u pecnici da se suse.

Skini spirale pazljivo sa papira i ostavi na mrezici da se ohlade.

Slatko vrhnje zagrij na laganoj vatri. Dodaj cokoladu i stalno mijesaj rucnim mixerom. Cokolada se mora potpuno istopit. Poklopi posudu i stavi je u frizider da se potpuno ohladi.

Ohladjeno vrhnje izmiksaj i s njom premazi tri meringues kore.

Na njih stavi cetvrtu koru i premazi je tucenim vrhnjem u koji smo dodali 4 zlice secera u prahu.

Petu koru izlomis na male komadice i s njom ukrasis tortu tako sto ces potresti po vrhnju izlomljenu koru i na kraju posuti s zlicom kakaa.

Posluživanje
Ja sam pekla svih pet kora od jedanput tako sto sam na dva veca pleha iscrtala po dva krug, a na trecep plehu jedan krug. To mozete uraditi ako imate pecnicu na vruci zrak s ventilatorom. Ispekla sam dan ranije kore i ostavila ih u pecnici nakon pecenja preko noci da se isuse.

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top