Manje kaloricna verzija tradicionalnog tajlandskog green curry. Curry paste je po receptu iz jedne Thai kuharice, modifikacije za light verziju su moje, tradicionalna je sa kokosovim mlijekom koje je vrlo kaloricno.
Sastojci
Curry pastesuhi sastojci
- 2 kasikice semenki korijandera
- 1 kasikica semenki kima
- 2 kasicice bijelog papra
- 10 cesnja cesnjaka
- 3 shallots
- 20 zelenih papricica (ljute ili kombinaciju ljutih i blagih)
- 1 kasika shrimp paste
- 1 kasika nasjeckane lemongrass
- 1 kasika narendanog galanghal (moze djumbir)
- 2 kasike naribane korice limete
- 1 kasika kokosovog ulja
- 5 kasika curry paste
- 1 patlidzan
- 1 tikvica
- 200 g gljiva
- 100 g butternut squash
- 3 listica limete
- saku listova bosiljka
- 2 kasike fish sauce
- bademovo mlijeko
Priprema
Za curry paste, proprzite suhe sastojke i istresite na tanjir da se ohlade pa ih sameljite. Mokre sastojke stavite u blender i dodajte vode po potrebi da se masa ujednaci, pa pomesajte sa suhim sastojcima.
Ugrijanom kokosovom ulju dodajte curry paste i fish sauce pa zatim sitno nasjeckano povrce (prvo butternut squash pa onda ostalo), listove limete i podlivajte po potrebi bademovim mlijekom, i pred kraj dodajte listove bosiljka. Sluzite uz rizu.