- 270 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
- 120 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
- 1 veće jaje
Za kremu od karamela:
- 120 g smeđeg šećera
- 80 g maslaca
- 450-500 ml vrhnja za šlag
- 50 ml narančina soka
- 2 žličice naribane narančine korice
Za ukrašavanje:
- 70 g popečenih lješnjaka
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema
Brašnu dodajte maslac narezan na listiće pa zajedno izmrvite.
Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje i umijesite prhko tijesto. Stavite ga na hladno mjesto stajati oko sat vremena.
Smeđi šećer stavite u posudu sa širim dnom. Šećer otopite na laganoj vatri, a zatim odmah dodajte maslac i vrhnje.
Nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
Dodajte sok i koricu naranče. Karamel nastavite kuhati do svijetlo smeđe boje povremeno miješajući, a zatim ga ohladite. Tijekom hlađenja karamel pjenjačom povremeno promiješajte.
Kalupe za košarice promjera 5-7 cm i dubine oko 2 cm pobrašnite i obložite pripremljenim prhkim tijestom. Debljina tijesta na stijenci kalupa trebala bi biti oko pola cm.
Košarice pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 10 minuta.
Pečene košarice izvadite iz kalupa i ohladite.
U svaku košaricu stavite 2-3 žličice kreme od karamela, u sredinu stavite popečeni lješnjak i prelijte otopljenom čokoladom.
Posluživanje
Košarice ohladite i poslužite.
Savjet
Ako vam je tijesto pretvrdo, umiješajte žlicu kiselog vrhnja.
About
