Sastojci za 16 osoba
Za cokoladnu koru
100 gr brasna
15 gr kakaa
1/2 kasikice sode bikarbone (skroz najmanje)
1/2 kasikice praska za pecivo
55 gr putera
85 gr secera
100 ml mlijeka
1-2 jaja (1 ako je zista veliko, dva manja)
1 mala kasikica vanile
Prhki biskvit sa ljesnjacima
50 gr ljesnjaka (poprzeni i oguljeni)
120 gr brasna
1/2 kasikice praska za pecivo
prstohvat soli
75 gr putera
1 zumance
Mousse od bijele cokolade
grilijas od 50 gr ljesnjaka i 60 gr secera
300 gr vrhnja za kuhanje
150 gr bijele cokolade (rastopljene)
2 zumanca
40 gr secera
20 ml vode
4 gr zelatine u prahu (plus 20 ml hladne vode)
1 kasikica vanila paste ili vanilin secer
Kruske u sirupu
3 kruske
600 ml vode
150 gr secera
sok 1/2 limuna
1 star anise
1 kardamom
1/2 cimeta
1/2 vanila been (rastavljen)
Mousse od karamela i ruma
250 gr secera
60 ml vode
5 ml soka od limuna (ili sok od pola limuna)
100 ml tople vode
2 zumanca
prstohvat soli
9 gr zelatine u prahu (plus 45 ml vode)
40 ml ruma (tamnog)
550 ml vrhnja za kuhanje
Glazura
200 gr secera
50 ml vode
170 ml tecne glukoze
4 ml soka od limuna
250 ml vrhnja za kuhanje
13 gr zelatine u prahu (plus 65 ml hladne vode)
80 gr mljecne cokolade
Priprema
Izrada cokoladne kore:
Prosijati brasno, kakao, sodu, prasak za pecivo i so. Dodati puter i mijesati mikserom dok ne postane sitno kao pjesak.
Mijesati secer sa 85 ml mlijeka dok se secer ne rastopi pa dodati u smjesu od brasna i putera, te mijesati dok ne dobijete finu glatku masu.
Preostalo mlijeko pomijesati sa jajima, te umijesati u smjesu tek toliko da se fino spoji sa ostalim sastojcima.
Peci u okruglom kalupu za torte kojemu se stranice skidaju, velicine 26 ako zelite visociju tortu do 28 za nesto malo nizu tortu (kod mene 27), na 350 F/175 C 40-45 minuta. Izvaditi na resetku da se ohladi.
Prhko tijesto od ljesnjaka treba napraviti 1 sat ranije i ostaviti u frizider da odmara, pa tek onda razviti i peci. Preprziti ljesnjake u tavi te ih oguliti koliko se daju oguliti. Staviti ih u food procesor i samljeti. Dodati ostale sastojke osim zumanceta i putera i mljeti do fine sitne mase. Na kraju dodati puter i zumance i mijesiti tek da se fino sastojci sastave. Izvaditi na radnu plocu, dodati malo brasna i umijesiti tjesto te staviti u frizider da odmara.
Kad se tijesto odmorilo, rasvuci ili jednostavno rukama rastapkati tijesto na podlogu 22 cm sirokog lima kojemu se stranice skidaju, a koje smo podlozili sa papirom za pecenje i naprskali sa malo ulja. Ovaj biskvit je veoma prhak pazljivo ga skinuti sa podloge i ostaviti na papiru do samog stavljanja na tortu.
Mousse od bijele cokolade:
Prvo staviti kruske da se kuhaju. Oguliti kruske i staviti u vodu sa svim navedenim zacinima i kuhati 20-30 minuta dok fino omeksaju, ali ostanu cijele. Kad su kuhane isjeckati ih na kockice. Preostalim sirupom obilno natopite cokoladni biskvit.
Grilijaz:
Poprziti ljesnjake, istopiti secer, dodati im ljesnjake, te ostaviti na nauljenu podlogu da se ohladi pa samljeti. Ostavtiti koji komadic grilijasa, ne mora da bude sitno kao brasno.
Mousse:
Umutiti vrhnje za kuhanje, ali ne predugo da dobijete puter, ostaviti na stranu. Staviti 40 gr secera da se kuha sa 20 ml vode, a u isto vrijeme staviti zumanca da se mute sa prstohvatom soli, i rastopiti zelatinu u vodi.
Kad se secer ukuha u fin sirup, dodati ga zumancima. Dodati rastopljenu zelatinu i rastopljenu bijelu cokoladu i nastaviti misksati dok se dobije fina gusta krema. U ohladjeno dodati umuceno vrhnje i sjediniti njeznim pokretima. Na kraju umijesiti grilijas.
Cokoladnu koru staviti u lim u kojem smo je pekli, natopiti je obilno sirupom od krusaka, te preko staviti kruske, i izliti kremu od bijele cokolade preko.
Ostaviti u frizider da se malo stisne dok spremamo kremu od karamela.
Mousse od karamela:
Rastopiti zelatinu u 45 ml vode. Mutiti zumanca sa malo soli a u isto vrijeme kuhati secer i vodu sa liunovim sokom do lijepe karamel boje, dodati toplu vodu i mijesati da dobijete glatki karamel. Dodati u zumanca, dodati rastoplejnu zelatinu i nastaviti miksati dok ne dobijete finu i gustu kremu. U ohladjeno dodati umuceno vrhnje za kuhanje i rum. Na mousse od bijele cokolade staviti pazljivo prhku koru od ljesnjaka pa preko istresti mousse od karamela. Ostaviti u frizider da se dobro stegne prije nego stavite glazuru, ili tortu dekorisete po vlastitom ukusu.
Za ovu vrstu glazure, najbolje je tortu zaledti preko noci, kako bi se glazura nanijela u jednom pokusaju.
Glazura:
Izmijesati zelatinu sa vodom.
Zagrijati vrhnje do vrenja i ostaviti sa strane.
Secer, glukozu, vodu i limun staviti u posudu sa debelim dnom i ostaviti kuhati na srednjoj temperaturi do fine karamel boje. Dodati vruce vrnje kad smo postigli zeljenu boju karamela. Nastaviti kuhati dok dobijemo finu glatku masu. Skunuti sa ringle, dodati zelatinu i cokoladu i ostaviti da se ohladi prije glaziranja torte.
Glazuru sobne temperature nanijeti na tortu koja je rashladjena ili zaledjena, te dekorisati po zelji. Prijatno!!!