Cuftat u finom umaku

Objavljeno  16:27:00  |  u  Slana jela


Sastojci

Cuftice:
  • 450 gr. mljevenog mesa
  • 1 kom. jaje
  • 1 snitica bajatog hljeba
  • 1 zlica vegeta
  • pola zlicice nane,suvi magdonos (persin),majcine dusice
  • 50 ml. mleko
  • 1 zlica prezle
  • 1 zlica brasno
  • 1 sredni crni luk
  • 1 zlica ulja
  • prstohvat mljeveni cilli
Umak:
  • 300 ml. vode
  • 1 zila brasno
  • pola zlicice secer
  • 1 zlicica sol
  • pola zlicice mljeveni cili
  • 2 zlice kecap
  • 1 cen beli luk
  • 300 ml. pire od rajcice

Priprema

Mljeveno meso stavite u dublju posudu u kojoj ce te mesiti.Snitu hljeba iskidajte na male parcice te podlijte sa mlekom.Luk naribajte.

U mljeveno meso dodajte sol,vegetu i ulje.Promesajte drvenom zlicom.Potom dodajte nanu,majcinu dusicu (timo) i magdonos (persin).Dodajte naribani luk i cilli.Promesaj.Dodajte jaje.Promesajte samo kolko da se rasturi jaje.Dodajte prezlu i brasno.

Sad pocnite rukama mesiti.Mesite dobro da se poveze.Trebate mesiti kao kad mesite hljeb.Nekih 5 minuta.Pokrijte meso prozirnom folijom,te ostavite u hladnjak najmanje saat vremena.Najbolje uraditi dan pre,pa ostavite u hladnjak preko noci.

U tiganj u koji ce te prziti cuftice,nalijte ulja kolko da pokrijete dno.Dodajte cen belog luka,te przite samo dok se isprzi da ispusti svoj sok,nekih 2-3 minuta.Potom ga izvadite.Sa namrsenim rukama pravite kuglice,pa pritisnite izmedzu dlanova,te stavite prziti u vrelom ulju na niskoj vatri dok dobiju finu bojicu sa obe strane.Przene cuftice,redzajte na tanjir do upotrebe.

U dublju serpu nalijte ulja kolko da pokrijete dno.Kada se ulje zagrejalo,dodajte brasno.Przite brasno stalno mesajuci da vam nezagori,nekih minut ipol-dva.Potom dodajte vode.Mesajte dok se sve lepo poveze.Cim se povezalo,dodajte pire od rajcice.Mesajte.Dodajte secer i cilli.Namalite tempraturu na srednjoj vatri te ostavite nek vri 5 minuta.Potom namalite na malo manje od pola vatru,pa dodajte cuftice u umaku.Poklopite,te kuhajte tako 15 mijnuta.Nakon 15 minuta,dodajte kecap i kuhajte jos 5 minuta.Nikako nemojte da mesate.Samo protresite serpu.

Nakon 5 minuta,maknite serpu sa vatre.Malo prohladite,potom posluzite uz vama omiljeni prilog.Ja sam posluzila uz pire krompir,odlicna kombinacija.

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top