....još jedan za ljubitelje mađarice i sličnih kolača :)
Sastojci
Kore:
1/2 kg glatkog brašna
15 dag šećera
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
10 dag margarina (ili svinjske masti)
1 cijelo jaje
mlijeko po potrebi
Krema:
8 dl mlijeka
20 dag šećera
7 žlica glatkog brašna
1 vanil šećer
20 dag margarina
5 dag čokolade za kuhanje
Glazura:
5 dag čokolade za kuhanje
2-3 žlice ulja
Priprema
Kore:
Pomiješati suhe sastojke: brašno, šećer, sol, vanil šećer i prašak za pecivo.
Dodati jaje, vrhnje i omekšali margarin (ili još bolje mast).
Zmijesiti glatko tijesto. Ako je tijesto pretvrdo, dodati malo mlijeka.
Ostaviti tijesto da se odmori 10-15 minuta, na hladnom.
Podijeliti ga na 4 dijela, razvaljati svaki u koru i peći na okrenutom limu na 180°C. Poželjno je da su kore što svijetlije.
Pečene kore ohladiti prije mazanja kremom.
Krema:
Od 8 dl mlijeka odvojiti dio (oko 3 dl) i u njemu razmutiti brašno i šećer. Ostatak mlijeka staviti kuhati.
Kad je mlijeko kuhano, ukuhamo smjesu brašna i šećera. Miješamo dok ne provrije. Stavimo hladiti.
Margarin pjenasto izradimo i sjedinimo ga sa kremom.
10 dag čokolade za kuhanje otopimo na pari.
Od ukupne kreme odvojimo trećinu i u nju stavimo pola otopljene čokolade.
U ostatak (2/3) dodamo vanil šećer.
Redosljed slaganja: stavite 1. koru, premažite sa pola bijele kreme, gore 2. koru, premažite čokoladnom kremom, 3. koru, ostatak bijele kreme, pa 4. koru.
Ostatak čokolade razrijedite sa 2-3 žlice ulja i poprskajte po kolaču.
Kolač ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pa ga nakon toga stavite u hladnjak.