fini spoj biskvita i ledene kreme na bazi slatkog vrhnja i ricotta sira
Sastojci
SVJETLI BISKVIT
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
- 3 jušne žlice šećera
- 1 žumanjak
- 30 g brašna
TAMNI BISKVIT
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 2 jušne žlice šećera
- 30 g brašna
- 1 jušna žlica čokolade u prahu
- 1 jušna žlica gorkog kakaa u prahu
ZA PUNJENJE(ZA KREMU):
- 250g ricotte(svježe skute)
- 300 g ananasa(ili manga ili nekog drugog voća) na male kockice
- 2 jušne žlice šećera u prahu
- 1 vrećica vanilija burbon šećera
- 140 g kandiranog ili suhog voća(ananas,mango i sl.)kod mene 70 g suhih grožđica i 70 g suhih brusnica
- 100g tamne ili mliječne čokolade(fino nasjeckane)
- 200 ml tučenog slatkog vrhnja
- 100 g marmelade od marelica ili ananasa
Priprema
-pripremite: klasičan pleh iz pećnice obložen pek papirom(za peći biskvite),pećnicu zagrijte na 220 C
-duguljasti kalup(kalup za kruh,dužine 30 cm)za slaganje casatte
-plastični duguljasti kalup sa poklopcem(u kojem čete držati casattu u zamrzivaču do posluživanja)
PRIPREMA I PEČENJE SVIJETLOG I TAMNOG BISKVITA:
-u zdjeli izmiksajte bjelanjak u čvrsti snijeg zajedno sa prstohvatom soli,dodajte mu šećer i miksajte dalje dok se ne počne sjajiti,
zatim umješajte žumanjak i polako sa špatulom umješajte prosijano brašno
-svjetli biskvit uz pomoć žlice rasporedite na pola pleha po dužini i ravnomjerno razmažite da vam bude dimenzije 15cm x 30cm
-a zatim pripremite tamni biskvit:
-izmiksajte bijelanjak u čvrsti snijeg zajedno sa prstohvatom soli,dodajte šećer i miksajte dok se ne počne sjajiti ,zatim umješajte žumanjak i onda polako špatulom umješajte prosijano prašno,prosijani kakao i čokoladu u prahu
-tamni biskvit rasporedite ravnomjerno na drugu polovicu pleha(spojeno sa svjetlim biskvitom)isto u veličini 15cm x 30cm
-biskvite stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ih 5 minuta,izvadite ih iz pećnice i prebacite ih na drugi pleh obložen pek papirom i malo posipan kristal šećerom,
-kad ste prebacili biskvite na drugi pleh polako sa njih odvojite pek papir na kojem su se pekli,
-evo na slici vidite kako izgledaju pečeni biskviti
-pečene biskvite izrežite po dužini na trake širine 1 cm i ostavite ih da se ohlade
PRIPREMA PUNJENJA(KREME):
-300g odabranog voća(mango ili ananas,a mislim da bi bilo fino i po ljeti sa jagodama i malinama)izrežite na male kockice-ja sam koristila samo jednu malu feticu ananasa(više nisam imala)
-čokoladu nasjeckajte skroz na fino,
-kandirano ili suho voće grubo nasjeckajte(ja sam grožđice i marelice malo namočila u vodi sa malo ruma)
-kockice voća pomješajte sa ricottom,a zatim umješajte šećer u prahu,vanilija burbon šećer,sjeckanu čokoladu i suho ili kandirano voće(brusnice i grožđice),sve polako promješajte a onda lagano umješajte i 200 ml tučenog slatkog vrhnja
SLAGANJE CASATTE:
-kalup za kruh obložite prozirnom folijom,a zatim na dno kalupa rasporedite trakice biskvita jednu do druge,naizmjenično jednu svjetlu pa jednu tamnu,
-sa trakicama biskvita obložite i sve stranice kalupa(isto slažite jednu svjetlu i jednu tamnu trakicu)
-kad ste sve složili lagano po unutrašnosti premažite marmeladom u tankom sloju,a zatim kalup sa biskvitom napunite pripremljenom kremom i poravnajte na vrhu
-sa preostalim trakicama biskvita prekrijte kremu,sve prekrijte sa prozirnom folijom i napunjenu casattu stavite u duboko zamrzavanje da se stegne najmanje 5 sati ili preko noći
-kad se casatta dobro ohladila prevrnite je na plastični poslužavnik(ne skidajte još prozirnu foliju)i poklopite sa plastičnim poklopcem i opet vratite u zamrzivač do posluživanja





About
