Vanili Fantazija

Objavljeno  01:38:00  |  u  Torte


Sastojci


Kora:

  • 5 bjelanjaka
  • 3 zumanjka
  • 4dl secera
  • 1-2 kasike limunovog soka
  • 1 kaskica vanilije
  • 50g gustina(krumpirovog brasna)
  • 65g brasna
  • na vrh noza praska za pecivo

Krema:

  • 2 zumanjca
  • 1 cijelo jaje
  • 3 kasike gustina
  • 6½dl mlijeka
  • 3kasike secera
  • 3kasike vanilije
  • 50g maslaca
  • 2dl tucenog vrhnja
  • 2kom Milky Wey cokoladice
  • 50g istopite cokolade

Obruc:

  • 100g bijele cokolade
  • 150g tamne cokolade

Ukras:

  • 2-3dl tucenog vrhnja
  • 1 kaskica vanilij secera

Priprema

Miksati bjelanjcad u bijeli snijeg skupa sa secerom i par kapi limunovog soka. 
Dodati jedno po jedno zumanjce i lagahno sa lopaticom prevrtati(ne mjesati) Prosijati gusnel i brasno skupa sa pecivom x2… lagahno umjesati u bjelanjcad. 
sasuti u maslacem namascen kalup i peci isprva na 250 stepeni kad porumeni smanjiti na 150 stepenhi oko 30 minuta. Ohladiti i izrezati kao na ovoj slici



Sve sastojke za kremu osim vanilij secera dobro izmiksati pa smjesu sasuti u serpu i na srednjoj vatri skuhati uz stalno mjesanje dok se nezgusne Skuhanu kremu umjesati maslac i pokriti sa plasticnom folijom i ostaviti dase ohladi.Procijediti kremu. Kad se krema ohladila umjesati vanilij secer, a slatko vrhnje izmiksati u cvrsti slag pa dodati kremi. Odvojiti nekoliko kasika kreme i umjesati istopitu cokoladu.


Biskvit prepoloviti na pola pa na prvi sloj namazati cokoladnu kremu po kremui poredati isjecani Milky Way, preklopiti drugom korom i na nju sasuti ostatak vanilij kreme, namazati malo i po stranama kao na ovoj slici


Ostaviti da se ohladi .

Obruc od cokolade bjelu cokoladu isjecati i sasuti u vrecicu za zamrzivac..isto uraditi i sa tamnom cokoladom. Istopiti bijelu cokoladu u Mikrowalnoj i sasuti na traku mekahne plastike(prozirni plasticni stoljnak) poravnati cokoladu i napraviti pruge ovako ostaviti da se malo hladne tj. stvrdne.



Istopiti tamnu cokoladu pa kad se malo ohladi tj. bude mlaka posuti je svukud po bjelim prugama i zagladiti Ostaviti da se malo hladne(nesmije se skroz ohladiti). Izvaditi tortu iz frizidera.


Podignuti plasticnu traku rukama i obaviti oko torte Ostaviti u frizideru oko 1h.



Lagahno odvojiti plasticnu traku od cokolade, slatko vrhnje istuci u cvrsti slag i ukrasiti po povrsini torte. narendati cokoladu ili kao ja u ovom slucaju nougaut po torti. 



Posluživanje
prije posluzivanja izvaditi 15 minuta iz frizidera da bi se mogli lijepo rezati komadi…

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top