- 5 bjelanjaka
- 3 zumanjka
- 4dl secera
- 1-2 kasike limunovog soka
- 1 kaskica vanilije
- 50g gustina(krumpirovog brasna)
- 65g brasna
- na vrh noza praska za pecivo
Krema:
- 2 zumanjca
- 1 cijelo jaje
- 3 kasike gustina
- 6½dl mlijeka
- 3kasike secera
- 3kasike vanilije
- 50g maslaca
- 2dl tucenog vrhnja
- 2kom Milky Wey cokoladice
- 50g istopite cokolade
Obruc:
- 100g bijele cokolade
- 150g tamne cokolade
Ukras:
- 2-3dl tucenog vrhnja
- 1 kaskica vanilij secera
Priprema
Dodati jedno po jedno zumanjce i lagahno sa lopaticom prevrtati(ne mjesati) Prosijati gusnel i brasno skupa sa pecivom x2… lagahno umjesati u bjelanjcad.
sasuti u maslacem namascen kalup i peci isprva na 250 stepeni kad porumeni smanjiti na 150 stepenhi oko 30 minuta. Ohladiti i izrezati kao na ovoj slici
Sve sastojke za kremu osim vanilij secera dobro izmiksati pa smjesu sasuti u serpu i na srednjoj vatri skuhati uz stalno mjesanje dok se nezgusne Skuhanu kremu umjesati maslac i pokriti sa plasticnom folijom i ostaviti dase ohladi.Procijediti kremu. Kad se krema ohladila umjesati vanilij secer, a slatko vrhnje izmiksati u cvrsti slag pa dodati kremi. Odvojiti nekoliko kasika kreme i umjesati istopitu cokoladu.
Biskvit prepoloviti na pola pa na prvi sloj namazati cokoladnu kremu po kremui poredati isjecani Milky Way, preklopiti drugom korom i na nju sasuti ostatak vanilij kreme, namazati malo i po stranama kao na ovoj slici
Ostaviti da se ohladi .
Obruc od cokolade bjelu cokoladu isjecati i sasuti u vrecicu za zamrzivac..isto uraditi i sa tamnom cokoladom. Istopiti bijelu cokoladu u Mikrowalnoj i sasuti na traku mekahne plastike(prozirni plasticni stoljnak) poravnati cokoladu i napraviti pruge ovako ostaviti da se malo hladne tj. stvrdne.
Istopiti tamnu cokoladu pa kad se malo ohladi tj. bude mlaka posuti je svukud po bjelim prugama i zagladiti Ostaviti da se malo hladne(nesmije se skroz ohladiti). Izvaditi tortu iz frizidera.
Podignuti plasticnu traku rukama i obaviti oko torte Ostaviti u frizideru oko 1h.
Lagahno odvojiti plasticnu traku od cokolade, slatko vrhnje istuci u cvrsti slag i ukrasiti po povrsini torte. narendati cokoladu ili kao ja u ovom slucaju nougaut po torti.
Posluživanje
prije posluzivanja izvaditi 15 minuta iz frizidera da bi se mogli lijepo rezati komadi…
About
