Šomloi Galuška na moj način

Objavljeno  16:26:00  |  u  Kolači

Šomloi_Galuška

Sastojci za žuto biskvitno tijesto:

  • 2 jaja
  • 2 žlice kristal šećera
  • 2 žlice oštrog brašna
  • ½ kesice praška za pecivo
  • malo soli

Odvojiti bjelanca od žumanjaka i žumanjke ostaviti u ljusci od jajeta. Bjelanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst snijeg. Dodati šećer i dobro mikserom umutiti. Dodati jedno po jedno žumance uz stalno miješanje mikserom. Brašno prosijati sa praškom za pecivo i dodati u sjedinjenu masu i mikserom najmanjom brzinom dobro umutiti.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18 x 28cm premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
U tepsiju na papir za pečenje ravnomjerno rasporediti biskvitnu masu. Staviti peći na 190˚C i peći 10-ak minuta.
Pečeni biskvit prebaciti na pladanj za posluživanje posipanu sa prezlom – krušne mrvice (da se biskvit ne bi zalijepio), skinuti papir i ostaviti da se ohladi.


Sastojci za smeđe biskvitno tijesto:

  • 2 jaja
  • 2 žlice kristal šećera
  • 1,5 žlice oštrog brašna
  • 0,5 žlice kakao praha
  • ½ kesice praška za pecivo
  • malo soli

Odvojiti bjelanca od žumanjaka i žumanjke ostaviti u ljusci od jajeta. Bjelanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst snijeg. Dodati šećer i dobro mikserom umutiti. Dodati jedno po jedno žumance uz stalno miješanje mikserom. Brašno prosijati sa kakao prahom i praškom za pecivo i dodati u sjedinjenu masu i mikserom najmanjom brzinom dobro umutiti.
Tepsiju istih dimenzija premazati margarinom, obložiti papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti biskvitnu masu. Staviti peći na 190˚C i peći 10-ak minuta.
Pečeni biskvit prebaciti na pladanj za posluživanje posipanu sa prezlom, skinuti papir i ostaviti da se ohladi.


Sastoji za kremu:

  • 2 kesice pudinga od vanilije
  • 700 ml mlijeka
  • 8 žlica kristal šećera
  • 250 ml toping baze ili slatke pavlake

Puding prah pomiješati sa 8 žlica kristal šećera i 100 ml mleka. Ostatak mlijeka staviti na vatru da provri, smanjiti vatru i dodati umješan prah od pudinga i uz stalno miješanje kuhati oko 5 min. odnosno dok ne počne izbacivati klobuke. Skinuti sa vatre, poklopiti i staviti da se dobro ohladi. Umutiti mikserom toping bazu ili slatku pavlaku (Ja sam radila sa toping bazom MEGGLE Creme Patisserie sweetened). U ohlađeni puding umiješati umućen šlag.


Punč:

  • 250 ml vode
  • 200 gr. kristal šećera
  • 2 naranče – kora
  • 100 ml ruma

U posudu staviti kristal šećer i vodu. Naribati narančasti dio narančine korice i dodati u posudu. Kuhati 10-ak minuta, ohladiti i dodati rum.

Čokoladni preljev:

  • 150 ml vode
  • 100 gr kristal šećera
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 50 ml ruma
  • 50 ml soka od naranče (sok od pola naranče)

U posudu staviti šećer i vodu, kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi (oko 5 minuta), dodati na kockice izlomljenu čokoladu i uz miješanje varjačom kuhati dok se čokolada ne otopi i masa malo ne zgusne (max. 10 min). Ohladiti, dodati rum i sok od pola naranče.

Za posipanje i ukrašavanje:

  • 300 gr sjeckanih oraha
  • 250 ml toping baze ili slatke pavlake
  • 1 kesica čokoladnih mrvica (može i manje)

Priprema kolača:
Orahe nasjeckati. Biskvite isjeći na manje komade (približno 3×3 cm). Pripremiti vatrostalnu posudu dimenzija 35cm x 22cm. Kremu, punč, čokoladni preljev i sjeckane orahe pojedinačno podijeliti na dva dijela.
Na dno vatrostalne posude rasporediti kockice smeđeg biskvita i preliti ga prvom polovinom pripremljenog punča. Premazati sa prvom polovinom kreme i posuti sa prvim dijelom nasjeckanih oraha. Po orasima preliti prvu polovinu čokoladnog preljeva.
Na čokoladni preljev rasporediti kockice žutog biskvita i preliti ga drugom polovinom pripremljenog punča. Premazati sa drugom polovinom kreme i posuti sa drugim dijelom nasjeckanih oraha. Po orasima preliti drugu polovinu čokoladnog preljeva.
Umutiti toping bazu i rasporediti je preko cijelog kolača, te posuti čokoladnim mrvicama.
Staviti u hladnjak da se ohladi.

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top