Rolovani kolac

Objavljeno  00:48:00  |  u  Kolači


Sastojci                                    8 osoba

1 biskvit (rolat)
  • 3 jaja
  • 3 kasike secera u prahu
  • 3 pune kasike brasna
  • 2 kasike marmelade po zelji (bolje neka kiselija)
2. biskvit
  • 5 jaja
  • 20 dag mljevenih badema
  • 15 dag maslaca
  • 1 vanili secer
  • 1 kasika ruma
  • malo soli
  • 3 kasike kakaa
  • 1/2 vrecice praska za pecivo
  • 8-9 kasika secera
  • 5 kasika brasna

glazura

  • 10 dag mlijecne cokolade

Priprema

Za rolat: 3 jaja izradit s secerom 10 minuta dok ne bude gusta kremasta smjesa i dodati brasno (rucno izmjesati) i izliti u tepsiju 30*40 na pek papir. Treba biti tanak sloj i pecite u zagrijanoj pecnici na 170°C dok malo ne potamni biskvit oko 7-10 minuta.

Kad izvadite biskvit odmah ga zarolajte sto cvrsce i ostavite da se ohladi 10-15 minuta pa ga odmotajte, skinite papir i namazite marmeladom.

Za biskvit: Jaja razdvojite, zumanjke izradite s secerom, vanili secerom, rumom, malo soli u finu gustu smjesu pa dodajte mljevene bademe izradjeni maslac sobne temperature. Rucno mjesajte i polako dodavajte brasno pomjesano s praskom za pecivo i kakaom. Kad to promjesate dodajte izradjene bjelanjke u cvrst snjeg.


U duboku, usku modlu 30 cm duzine stavite pek papir tako da rubovi strse van pa izlijte jedan dio smjese i stavite rolat pa njega prelijte s drugom polovicom smjese i poravnajte.

Pecite na 170°C oko 35- 40 minuta.

Kad izvadite kolac iz pecnice, odmah izvadite i kolac zajedno s pek papirom i ostavite da se ohladi.

Prelijte ga s cokoladnom glazurom i ukrasite s bademima.

Posluživanje
Nemojte odmah rezati pricekajte bar dok se cokolada stvrdne :)

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top