1 biskvit (rolat)
- 3 jaja
- 3 kasike secera u prahu
- 3 pune kasike brasna
- 2 kasike marmelade po zelji (bolje neka kiselija)
- 5 jaja
- 20 dag mljevenih badema
- 15 dag maslaca
- 1 vanili secer
- 1 kasika ruma
- malo soli
- 3 kasike kakaa
- 1/2 vrecice praska za pecivo
- 8-9 kasika secera
- 5 kasika brasna
glazura
- 10 dag mlijecne cokolade
Priprema
Za rolat: 3 jaja izradit s secerom 10 minuta dok ne bude gusta kremasta smjesa i dodati brasno (rucno izmjesati) i izliti u tepsiju 30*40 na pek papir. Treba biti tanak sloj i pecite u zagrijanoj pecnici na 170°C dok malo ne potamni biskvit oko 7-10 minuta.
Kad izvadite biskvit odmah ga zarolajte sto cvrsce i ostavite da se ohladi 10-15 minuta pa ga odmotajte, skinite papir i namazite marmeladom.
Za biskvit: Jaja razdvojite, zumanjke izradite s secerom, vanili secerom, rumom, malo soli u finu gustu smjesu pa dodajte mljevene bademe izradjeni maslac sobne temperature. Rucno mjesajte i polako dodavajte brasno pomjesano s praskom za pecivo i kakaom. Kad to promjesate dodajte izradjene bjelanjke u cvrst snjeg.
U duboku, usku modlu 30 cm duzine stavite pek papir tako da rubovi strse van pa izlijte jedan dio smjese i stavite rolat pa njega prelijte s drugom polovicom smjese i poravnajte.
Pecite na 170°C oko 35- 40 minuta.
Kad izvadite kolac iz pecnice, odmah izvadite i kolac zajedno s pek papirom i ostavite da se ohladi.
Prelijte ga s cokoladnom glazurom i ukrasite s bademima.
Posluživanje
Nemojte odmah rezati pricekajte bar dok se cokolada stvrdne :)