Pita sa makom jabukama i višnjama

Objavljeno  16:38:00  |  u  Ostali deserti

Pita sa visnjama i makom Pita sa makom jabukama i višnjama

Sastojci:

  • 12 kom. tankih kora za pitu
  • 300 gr višanja bez koštica
  • 200 gr. mlevenog maka sa dodacima za štrudle i kolače (Unijapak)
  • 800 gr. kiselkastih jabuka
  • malo cimeta u prahu ili mešavine začina Pita od jabuka „Kotanyi“
  • malo kristal šećera
  • malo prezla
  • malo ulja (za prskanje kora)
  • malo šećera u prahu (za posipanje pečenih pita)

Priprema nadeva:
Višnje bez koštica podeliti u 4 posudica po 75 gr.
U posebnih 4 posudica izmeriti mleveni mak po 50 gr. u svaku posudicu
Maku dodati malo cimeta u prahu ili mešavine začina Pita od jabuka “Kotanyi”
Takođe dodati 1 kašiku pristal šećera u svaku posudu sa makom i dobro promešajte.
Jabuke oljuštiti i na redni izrendati na listiće

Ako koristite smrznute višnje, stavite ih u cedilo da se odlede i ocede.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 37cm. x 22,5cm. premažite margarinom, dno i stranise i obložite papirom za pečenje.

Prionite izradi pita:
Prvu koru premažite sa malo ulja, na nju položite drugu koru koju također premažite sa malo ulja, pa zatim stavite treću koru, koju također premažete sa malo ulja.
Na nju rasporedite mak sa začinom i kristal šećerom iz jedne posudice i to po cijeloj kori, samo ne po rubovima.
Na mak ravnomerno rasporedite ¼ izrendanih jabuka na listiće.
Na kraju rasporedite polovine višanja ravnomerno
Na kraju posipajte ravnomerno po celom testu 1 šaku prezla.
Dva krajnja kraja testa uvijte na unutarnju stranu i sve skupa uvijte ( na taj način vam neće u toku pečenja iscuriti nadev).
Uvijenu pitu odložiti u tepsiju na papir za pečenje.
Isto ponovite s ostalim korama – od 12 kora dobit ćete 4 pita.
Pite premažite sa malo ulja.
Staviti peći u zagrejanu rernu i pecite oko 45 min.
Nakon isteka 20 minuta pitu izvadite iz rerne i premažite sa malo toplog mleka tako će korica biti mekša i neće se onako hrskavo lomiti, kao što često biva kod ovih kupovnih kora.
Vratite u rernu da se pite do kraja ispeku.
Pečene pite zajedno sa papirom za pečenje izvući iz tepsije (laganim podizanjem tepsije) na ravnu površinu i pomoću lopatica preneti pite na tacnu za posluživanje koja je posuta prezlima (da se pite ne bi odozdo lepile).
Pite pokriti sa vlažnom krpom i pustiti da se ohlade (na taj način se prilikom sečenja testo neće trusiti).
Ohlađene pite režite na parčad i pospite šećerom u prahu.

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top