- 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 Bourbon vanilin šećer
- 100 g brašna
- 75 g gustina
- 2 kšč. praška za pecivo
- oko 50 ml ruma ili konjaka
Za čokoladni fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 100 g mlečne čoklade
- 150 g nugata ili nutelle
- 50 g ribane gorke čokolade (70% kakaa)
Za fil od pistaća:
- 150 ml slatke pavlake
- 100 g bele čokolade
- 50 g mlevenih pistaća
- 25 g seckanih pistaća
- ... malo zelene boje
- 150 g marcipana
- 50 g šećera u prahu
- 50 g ribane gorke čokolade (70% kakaa)
- ... mleveni pistaći i ulupana sl. pavlaka
Priprema
Za biskivit čvrsto ulupati belanca sa šećerom i vanilin šećerom. Muteći dodavati jedno po jedno žumance. Zatim umešati prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i gustina. Biskvit peći u formi vel. 26cm, na 175*C, oko 30 minuta.
Ohlađeni biskvit prerezati na 3 jednake kore, i dobro ih pokapati rumom ili konjakom.
Za crni fil u mlaku pavlaku dodati čokoladu i nugat, pustiti da se rastopi. Dobro ohladiti, a zatim čvrsto ulupati, i dodati ribanu gorku čokoladu.
Za fil od pistaća u mlakoj pavalaci rastopiti belu čokoladu. Dobro ohladiti i čvrsto ulupati, pa dodati pistaće i po želji malo zelene boje.
Donju koru premazati zelenim filom. Preklopiti srednjom, premazati sa pola čokoladnog fila, staviti gornju koru, lagano pritisnuti i premazati celu tortu ostatkom čokoladnog fila.
Marcipan izmesiti sa šećerom u prahu i razvaljati ga u veličini torte. Iseći ga na 16-ine, a 8 delova do pola zaviti. Poređati delove po torti, kao na slici. Obod torte posuti gorkom čokoladom. Od ostatka čokolade iscrtati violinkse ključeve, i poređati ih po torti. Takođe ukarsiti ulupanom slatkom pavlakom i posuti mlevenim pistaćima.
About
