- 2 jajeta
- 30 gr maslaca ili margarina
- 3 vrhom pune kašike meda
- 3 kašike mleka
- 150 gr šećera
- 450 gr mekog brašna
- 1 kašikica sode bikarbone
- ribana korica od 1 limuna
Krem:
- 6 dcl mleka
- 6 punih supenih kašika griza
- 200 gr šećera
- 200 gr maslaca ili margarina
- kašikica ekstrata od vanile
- i još 7 do 8 kašika marmelade od kajsije
Priprema:
Med, maslac, jaja, šećer, mleko i limunovu koricu staviti u plasticnu zdelu i izmiksati. Dodavati brašno i umesiti rukom testo. Testo će vam izgledati jako rastresito ali nemojte dodavati više tečnosti. Stavite ga na radnu površinu, dva tri puta premesite rukama i dobićete jedno meko i glatko testo.
Testo umotati u najlon foliju da se ne osuši i ostaviti najmanje 1 sat da se odmori.
Podeliti testo na 4 dela. Svaki deo testa razviti u tanku koru dimenzija 30*20 cm i peci na poledjini tepsije,tepsiju podmazite i pospite brasnom. Peći na 180 stepeni oko 5 minuta.
Korice mozete razvijati direktno na tepsiji ili ako hocete svaku mozete razviti na masnom papiru, ja licno uvek ove kore razvijam na pobrasnjenoj radnoj povrsini, namotam ju na oklagiju i prebacim na tepsiju…
Ispod pečene kore prodjite dugačkim nožem da se odvoji od tepsije, zbog meda se malo lepe,koru onda lagano nozem sjurite na radnu povrsinu. Ispecite i ostale kore.
Za fil u vrelo mleko sipeti griz i kuvati na tihoj vatri. Čim počne da dobija gustinu dodati šećer i vanilu. Kuvati oko desetak minuta pa ostaviti da se skroz ohladi.
Penasto umutiti maslac, dodavati griz i dalje mutiti mikserom.
Filovati preko prve kore polovinu kreme,staviti drugu koru, namazati ju pekmezom, staviti trecu koru, premazati kremom, na kremu ide cetvrta kora, posuti kolac secerom u prahu. Ostavite da prenoći mada se lepo seče i bude mekana i već posle nekoliko sati. Ja sam ju vec posle 1,5 h isprobala bila je vec meka i jako ukusna…
Možete na kolac staviti ako hocete i cokoladnu glazuru.
Prijatno!