Ledeni dah

Objavljeno  16:08:00  |  u  Kolači



Sastojci za tijesto:

  • 3 žumanjka
  • 1 bjelanjak
  • 90 gr kristal šećera
  • 45 gr rastopljene čokolade za kuhanje
  • 60 gr rastopljenog maslaca ili margarina
  • 45 gr oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli

Za kremu:

  • 100 gr šećera u prahu
  • 100 gr maslaca ili margarina
  • 400 ml mlijeka
  • 1 kesica pudinga od vanilije
  • 100 gr kristal šećera
  • 50 kapi ekstrakta od mentola  (koncentracija 1:300)

Sastojci za pjenu:

  • 2 bjelanjka
  • 100 gr kristal šećera
  • 20 ml vode
  • malo soli

Sastojci za glazuru:

  • 120 gr čokolade za kuhanje
  • 60 gr maslaca ili margarina
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice vode
  • 20 kapi ekstrakta od mentola

Priprema tijesta:
Mikserom umutiti bjelanjak i posebno žumanjke sa šećerom,  Na laganoj vatri otopiti maslac i čokoladu za kuhanje. Rastopljenu smjesu dodati u umućena žumanca i mikserom dobro umutiti. Dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanjka te sve zajedno pomiješati. Pleh za pečenje ( 17×30 cm) premazati sa svih strana margarinom, staviti papir za pečenje i uliti smjesu. Staviti peći u zagrijanu pećnicu  na 180ºC  i peći 10 minuta. Pečeno tijesto odmah prevrnuti na tacnu koju ste prethodno posuli prezlom (krušnim  mrvicama).

Priprema kreme:
Mikserom umutiti maslac i šećer u prahu. Prah puding pomiješati sa 3 žlice šećera i malo mlijeka, a ostalo mlijeko sa ostatkom šećera (od 100 g) stavimo da prokuha. U vrelo mlijeko dodati puding i skuhati. Potom puding poklopiti (da se ne stvori korica) i ohladiti. Mikserom umutiti ohlađeni puding, dodati maslac pomiješan s šećerom u prahu i 50 kapi ekstrakta od mentola. Potom kremu rasporediti preko tijesta.

Priprema pjene:
Šećer i vodu prokuhati da se otopi šećer. Umutiti bjelanjke s malo soli. Uz stalno miješanje
dodavati rastopljeni šećer. Potom pjenu rasporediti preko kreme. Na kraju pripremiti glazuru i preliti preko pjene.

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top