Lambada kolač

Objavljeno  23:15:00  |  u  Kolači



Sastojci

Tijesto
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • petit keks

Krema I
  • 1 litar soka od naranže
  • 3 puding od vanilije
  • 8 kašika šećera

Krema II
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1/2 litra mlijeka
  • 250g margarina

Glazura
  • 200g čokolade za kuhanje
  • 140g margarina
  • 2 kašike mlijeka
  • 2 kašike šećera u prahu
  • malo ulja

Priprema

Za tijesto umutiti posebno bjelanjke, a posebno žumanjke – prvo same, zatim dodati šećer pa brašno te na kraju umješati i snijeg od bjelanjaka. 
Pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni C, 20-ak minuta (zavisi od rerne). Neka ostane fino žut ( ako se biskvit prepeče krema će se odvajati pri rezanju ).


Kreme se kuhaju kao i svaki puding:

Za prvu kremu odvojiti malo soka te umutiti puding i šećer da nema grudvica ( ja to radim mikserom ). Ostatk soka zavriti, skloniti sa vatre, umješati puding, vratiti na vatru i kuhati uz neprestalno mješanje 1-2 minuta.
Vruće izliti preko toplog biskvita.
Ja sam koristila puding od čokolade jer sam samo njega imala u datom momentu. U receptu kaže da se koristi puding od vanilije. Jesam li puno fulala okus, nemam pojma, ali i ovako je bilo dobro.


Keks umakati u mlijeko zamirisano vanilijom i slagati preko još tople kreme te ostaviti kolač da se ohladi.



Drugu kremu skuhati isto kao i prvu, tj. kao puding. Ohladiti je i spojiti sa dobro umućenim margarinom u koji ste dodali malo šećera u prahu ( recimo 2 kašike ). Ne znam zašto, ali meni se čini da mi se margarin uvijek ljepeše umuti ako dodam šećer u prahu.

Preliti preko keksa i završiti sa čokoladnom glazurom otopljenom na pari.

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top