Sastojci
Tijesto
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- petit keks
Krema I
- 1 litar soka od naranže
- 3 puding od vanilije
- 8 kašika šećera
Krema II
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1/2 litra mlijeka
- 250g margarina
Glazura
- 200g čokolade za kuhanje
- 140g margarina
- 2 kašike mlijeka
- 2 kašike šećera u prahu
- malo ulja
Priprema
Za tijesto umutiti posebno bjelanjke, a posebno žumanjke – prvo same, zatim dodati šećer pa brašno te na kraju umješati i snijeg od bjelanjaka.
Pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni C, 20-ak minuta (zavisi od rerne). Neka ostane fino žut ( ako se biskvit prepeče krema će se odvajati pri rezanju ).
Kreme se kuhaju kao i svaki puding:
Za prvu kremu odvojiti malo soka te umutiti puding i šećer da nema grudvica ( ja to radim mikserom ). Ostatk soka zavriti, skloniti sa vatre, umješati puding, vratiti na vatru i kuhati uz neprestalno mješanje 1-2 minuta.
Vruće izliti preko toplog biskvita.
Ja sam koristila puding od čokolade jer sam samo njega imala u datom momentu. U receptu kaže da se koristi puding od vanilije. Jesam li puno fulala okus, nemam pojma, ali i ovako je bilo dobro.
Keks umakati u mlijeko zamirisano vanilijom i slagati preko još tople kreme te ostaviti kolač da se ohladi.
Drugu kremu skuhati isto kao i prvu, tj. kao puding. Ohladiti je i spojiti sa dobro umućenim margarinom u koji ste dodali malo šećera u prahu ( recimo 2 kašike ). Ne znam zašto, ali meni se čini da mi se margarin uvijek ljepeše umuti ako dodam šećer u prahu.
Preliti preko keksa i završiti sa čokoladnom glazurom otopljenom na pari.