Jogurtica s makom i visnjama

Objavljeno  16:47:00  |  u  Torte


Sastojci 


biskvit

  • 4 jaja (velika)
  • 2 kasike vruce vode
  • 125 g brasna
  • 2 kasikice praska za pecivo
  • 4 kasike smedjeg secera
  • 100 g mljevenog maka

visnje

  • 1 staklenka ocjedjenih 350 g visanja
  • 250 ml soka od visnje
  • 1 vrecica preljeva za torte prozirni ili crveni
  • 3 kasikice secera

za natopit biskvit

  • 2 dc soka od visnje
jogurt krema
  • 8 listova zelatine bijele
  • 500 ml jogurta 1,5 % mm
  • 1-2 kasikice limunovog soka
  • 100 g secera
  • 1 vrecica slaga

za ukrasit

  • ribana cokolada, visnje

Priprema

Jaja izradite s vrucom vodom i secerom dok ne dobijete pjenastu smjesu i smanjite na najmanju brzinu i polako dodavajte kasiku po kasiku smjese od brasna, maka i praska za pecivo.

Skrojite od papira za pecenje krug za modlu i istresite smjesu, ali ja ipak nisam nego sam namazala obruc s maslacem i posula s mrvicama…

Pece se na 180°C oko 25 minuta.

Ohladiti biskvit i prerezati ga na dva djela a u medjuvremenu napraviti kremu i visnje.

Visnje iscjedite iz staklenke a sok mozete iskoristiti za preljev, u casu istresite prah za preljev i secer dobro promjesajte i dodajte deci soka od visnje i mjesajte da nema grudica.

A preostali sok stavite da prokuha, kad prokuha ulijte preljev i kuhajte minutu dvije dok se ne zgusne. Ostavit da se malo ohladi koju minutu.

Zelatinu natopite u hladnu vodu i ostavite 5-6 minuta, iscjedite ju i stavite u mikrovalnu na 10 sekundi fino se otopi i moze se umjesati u smjesu od jogurt kreme.

A za jogurt kremu lagano izradite jogurt s secerom i sokom od limuna, dodajte izradjeni slag iz vrecice (njega po uputstvu napravit), i otopljenu zelatinu. Miksati dok se sve ne sjedini i da dobijete finu kremu.

Biskvit kad prerezete stavite nazad u modlu, natopite ga sokom od visnje (svaki list po deci) da bude socan. U sredinu poslazite visnje, prelijte s preljevom i trecinu kreme namazite. Stavite drugi list, isto natopite s sokom i ostatkom kreme namazite.

Stavite tortu u frizider na 3 sata, onda ju ukrasite i posluzite.

Like i podijelite recept

About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

About-Privacy Policy-Contact us
Copyright © 2013 Vrhunski Recepti. Blogger Template by Bloggertheme9
Published..Blogger Templates. Powered by Blogger.
back to top