Sastojci
Prhko tijesto
- 30 dag brašna
- 10 dag šećera
- 2 jaja
- 16 dag margarina
- korica od 1 limuna
- malo soli
Nadjev od višanja
- 1 kompot ili toliko količina svježih višanja
- 3 dag gustina
- 2-3 žlice šećera
Krema
- 2 vrećice mljevene želatine
- 7 žumanjaka
- 15 dag šećera
- 4 dcl mlijeka
- 2 vanil šećera
- 1 l slatkog vrhnja
Kuhano(žeženo) tijesto
- 2.5 dcl vode
- 10 dag masti
- malo soli
- 16 dag oštrog brašna
- 4 svježa jaja
Priprema
Prhko tijesto
Za prhko tijesto umijesi brašno, šećer, jaja, malo soli , margarin i koricu od limuna.
Kad je tijesto umjesito ostaviti u hladnjak da malo odstoji, nakon toga razvaljati na širinu tepsije i peći.
Pečeno tijesto preliti s 1/2 dcl mlakog mlijeka.
Kuhano tijesto
U vodu dodati mast i malo soli, staviti kuhati, kad zavrije polako dodavati brašno i brzo miješati da dobijete kao guste žgance, treba se lijepo odvajati od posude, staviti hladiti.
U ohlađenu masu umiksati jedno po jedno jaje da se dobije fina glatka masa.
U pripremljenu tepsiju razvući pola mase i peći u zagrijanoj pećnici na 200 st. oko 20 min, ali bez otvaranja pećnice i tako dvije kore.
Nadjev od višanja
Višnje ocijediti i u taj sok ( oko 3 dcl) ukuhati 3 dag gustina, staviti šećera po želji i u vruće staviti višnje.
Vrući nadjev sipati na prhko tijesto.
Krema
Žumanjke umutiti sa šećerom i skuhati u mlijeku, dodati vanil šećer i u toplo pripremljenu želatinu po uputi na vrećici.
Slatko vrhnje umutiti i u njega staviti ohlađenu kremu.
Red slaganja
Prhko tijesto, nadjev od višanja, pola kreme, kuhano tijesto, krema, kuhano tijesto
Posluživanje
Umjesto kuhanoga tijesta može se koristiti lisnato tijesto.

About
