Sastojci
Za testo:
- 50 g kandirane korice narandže
- 1 manja kesica začina za medenjake
- 100 g meda
- 25 g maslaca
- 75 g šećera
- 50 g mlevenih badema
- 250 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
Za fil:
- 200 g marcipana
- 2 kašike ruma
- 50 g šećera u prahu
- 1/2 teglice (150g) želea od ribizli ili malina
Preliv:
- 400 g gorke čokolade
- 50 g kokosove masti ili maslaca
- ... belanac i šećera u prahu
Priprema
Sitno naseckati kandiranu koricu, pomešati je sa začinom za medenjake, medom, maslacem i šećerom, pa zakuvati dok se šećer ne rastopi. Dobro ohladiti.
Izmešati bademe sa prosejanim brašnom i sodom bikarbonom, dodati masu od meda i umesiti glatko testo. Testo razvaljati 1, 5 cm debljine i staviti ga u ram za pečenje (razvučen na 20×22cm) sa papirom ispod. Ostaviti da tako stoji preko noći.
Sutradan testo izbosti viljuškom na par mesta, i stavite ga da se peče na 175*C, oko 18 minuta.
Ohlađeno testo izvaditi i premazati ga želeom. Marcipan izmesiti sa rumom i šećerom u prahu. Zatim masu razvaljati između dva lista papira za pečenje u veličini kolača, i lagano pritisnuti
Seći parčiće vel. 2, 5×4 cm i savku kockicu prelivati otopljenom čokoladom sa svih strana. Ostaviti da se stegnu. Napraviti gust preliv od belanca i šećera u prahu. Staviti ga u fišek sa tankim otvorom i i iscrtati šare kao na dominama.
About
