Sastojci
biskvit:
- 250 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 100 g šećera
- 250 ml ulja
- 250 ml cole
- 125 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 žličica vaniljia ekstrakta
- 3 žlice kakaa u prahu
- ribana korica 1 limuna
- 500 ml cole
- 1 prašak za puding vanilija ili malina
- 1 žlica gustina
- 200 ml pripremljenog želea od cole
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica ruma
- 500 ml soka od naranče
- 1 prašak za puding vanilija
- 1 žlica gustina
- 200 ml pripremljenog želea od naranče
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica likera od naranče
- 200 ml vrhnja za šlag
- 150 g tamne čokolade
- 250 ml vode
- 2 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice šećera
- 1 red tamne čokolade
- 5 g mljevene želatine
Priprema
Za biskvit pomiješajte u jednoj zdjeli suhe sastojke,a u drugoj mokre sastojke.
Mokre sastojke ulijte u suhe i sjedinite smjesu.
Možete pjenjačom ili mikserom.
Podijelite smjesu na tri dijela i ispecite tri kore.
Pecite u okruglom kalupu veličine 24 cm.
Temperatura pečenja je 170C-20min ili 180C-10 min,ovisi o vašoj pećnici.
Kore stavite hladiti u hladnjak kad budu mlake.
Stavite jednu koru biskvita na pladanj za serviranje,oko kore stavite obruč za tortu i postepeno slažite tortu.
Prvo napravite žele od cole.
U 100 ml cole razmutite gustin i prašak za puding od maline ili vanilije.
Ja sam koristila malinu da dobijem voćni okus.
400 ml cole stavite na vatru i dodajte razmućeni puding+gustin,kuhate dok se ne zgusne.
300 ml smjese prelijte odmah po biskvitu,a ostalo ćemo koristiti za kremu.
Ostatak spremite u hladnjak da se dobro rashladi.
Dobro rashlađeni žele od cole promiksajte,dodajte rum,promiksajte,ulijte vrhnje za šlag i tucite dok se šlag ne istuče.
Kremu odmah premažite po želeu.
Stavite drugu koru biskvita.
Tortu stavite u hladnjak dok pripremate žele od soka od naranče.
U 100 ml soka od naranče razradite prašak za puding+gustin.
400 ml soka stavite na vatru i ulijte razrađeni prašak i ukuhajte u soku dok se ne zgusne.
U kuhanju oba želea nisam stavljala šećer,jer je cola dosta slatka,i sok sam koristila kupovni zaslađen,pa mi nije trebao dodatni šećer.
300 ml prelijte odmah po biskvitu,a ostalo stavite na hlađenje.
U dobro ohlađeni žele dodajte liker od naranče,promiksajte i ulijte vrhnje za šlag.
Tucite dok se šlag ne istuće.
Premažite kremu po želeu.
Poklopite trećom korom biskvita.
Za premaz cijele torte rastopite čokoladu u vrhnju,mlako stavite na hlađenje.
Kad se stvrdne smjesa istucite mikserom dok ne postane kremasta i premažite cijelu tortu.
Tortu sam završila mirror glazurom.
Ako se odlučite za mirror glazuru tortu ostavite u obruču,premažite zadnju koru biskvita tankim slojem čokoladne kreme.
Stavite tortu u hladnjak dok radite mirror glazuru.
Želatinu razmutite u vodi i čekajte da nabubri.
Za to vrijeme stavite kuhati vodu,šećer,čokoladu.
Kuhate dok ne zakuha i šećer se otopi.
Prelijete preko kakaa u prahu,u posebnoj zdjeli i razmutite.
Dodate želatinu i miješajte dok se želarina ne rastopi.
Ohlađeno prelijte po dobro ohlađenoj kremi.
Ostavite u hladnjaku dok se želatina ne stisne.
Izvadite obruč,oremažite stranice torte i ukrasite po želji.
Tortu ukrasite po želji.
Ja sam koristila struganu bijelu čokoladu,smartis bombone,gumene prutiće,kuglice od lješnjaka-bijele,tamne čokolade.