Sastojci
KORA:
- 7 bjelanjaka
- 60g šećera
- 2 vanilija šećera
- 150g maka
- 50g gustina
- 2 kašike praška za pecivo
- 200ml mlijeka
KREMA:
- 7 žumanjaka
- 90g šećera
- 100g gustina
- 1l mlijeka
- 250g margarina
- 50g šećera u prahu
- 1/2l slatke pavlake
- 1šlag fix
Priprema
Umutiti bjelanjke u čvrst snjeg dodati šećer,vanilija šećer mutiti da se šećer otopi.Dodati mak i ostale sastojke kuhačom lagano umješajte u snjeg. Smjesu izliti u pleh veličine 40*24cm na 180*C oko 20 minuta.
Pečen biskvit pustite da se malo ohladi pa preliti sa 200ml toplog mlijeka.
Žumancima dodati šećer,gustin,100ml hladnog mlijeka i dobro izmješati kako bi dobili smjesu bez grudvica.Ostatak mlijeka staviti na vatru da zakuha.
Kad je mlijeko zakuhalo dodati pripremljenu smjesu.Kuhati dok se ne zgusne uz stalno miješanje.Margarin i šećer umutiti dodati ohlađenu kremu.Kremu ravnomjerno rasporediti po kori.
Umutiti slatku pavlaku pred kraj mućenja dodati šlagfix.Pripremljen šlag nanijeti na kremu poravnajte i stavite u frižider.