Sastojci:
- 6 jaja
- 10 kašika šećera
- 50 g margarina
- 50 g rendane čokolade
- 3-4 kašike kakaoa
- 2 kašike brašna
- 2 kašike pudinga od čokolade
- 2 kašičice cimeta
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soda-bikarbone
Čokoladni sirup:
- 50 g čokolade
- 1.5 dl mleka
- aroma ruma i komadić margarina
Žele od višanja:
- 450 g višanja
- 100 g šećera
- 100 ml vode
- 2-3 kašike gustina
- aroma višnje i čokolade po ukusu
Fil I:
- 3 jajeta
- 100 g šećera u prahu
- 125 g putera ili margarina
- 100 g čokolade
- 2 kašike kakaoa
- aroma ruma
Fil II:
- 600 ml slatke pavlake
- 2 kašičice cimeta
Priprema
Priprema kora:
Razdvojiti belance od žumanca, belanca ulupati sa šećerom u čvrst sneg, a žumanca penasto umutiti sa margarinom. Nakon toga žumanca sjediniti sa snegom od belanaca i dodati predhodno pomešane suve sastojke i rendanu čokoladu.
Kore peći na temperaturi od 175C u plehu obloženom papirem za pečenje. Neophodno je ispeći dve kore i zatim ih preseći tako da dobijemo četiri tanje kore.
Čokoladni sirup:
Sastojke sjediniti i zagrejati da se rastope. Sirupom poprskati svaku koru.
Žele od višnje:
Pakovanje zamrznutih višanja od 450 g preliti vodom i dodati šećer. Kada se zagreje, neposredno pre ključanja, dodavati postepeno gustin i mešati žicom za fil da se ne stvore grudvice. Na kraju dodati aromu po ukusu, a prilikom hlađenja želea povremeno ga promešati da se ne bi stvorila korica na površini.
Fil I:
Penasto ulupati puter i dodavati jedno po jedno žumance, a nakon toga predhodno rastopljenu čokoladu i aromu ruma. Belanca ulupati sa šećerom u prahu u čvrst sneg, a zatim sjediniti mase.
Fil II:
Ohlađenu slatku pavlaku umutiti i dodati joj dve kašičice cimeta.
Slaganje torte:
Želeom od višanja premazati tri kore, poslednja (gornja) kora se ne filuje.
Slagati sledećim redosledom:
kora – slatka pavlaka – kora – čokoladni krem – kora – slatka pavlaka – kora
Dekorisanje :
Gornju koru preliti glazurom od čokolade, a bočne strane oblepiti komadićima čokolade.
Komadiće dobijamo tako što rastopljenu čokoladu u tankom sloju razvučemo po papiru za pečenje i ostavino da se stegne. Mogu se isecati različiti oblici, koristiti i bela čokolada kao što sam ja to uradila:)! Pustite mašti na volju drage moje, a u slučaju da vam se žuri umutite malo više slatke pavlake i premažite tortu:))))!!!